Spiri-spiri

Deze keer gaat het verhaal over Rishikesh. Om in Rishikesh te komen maakte ik een paar langdurige treinreizen, met ook fijne wachttijden tussendoor. Het is altijd weer leuk om op de stations overal mensen te zien liggen slapen, vaak hele families, met al hun bagage om zich heen. Ongeacht van welke kaste je bent. Locals beginnen altijd vanzelf een gesprekje, zo sprak ik een meisje wiens naam “mooie wimpers” betekent, en haar moeder. Ze studeerde engineering omdat haar vader dat graag wilde. Zelf had ze liever iets met software gedaan maar daarvoor was haar Engels niet goed genoeg. Zo zie je maar weer, dacht ik, de kansen en de keuzes liggen niet overal voor het oprapen, zelfs als je uit een welvarende familie komt.

Maar goed, Rishikesh dus, ligt vrij ver in het noorden, 250 km boven Delhi. Het is precies de plaats waar de eerste Himalayabergen beginnen en de Ganges stroomt door het diepe dal. De heilige rivier is hier helder en fris, en de plaats is een bedevaartsoord ten voeten uit. Elke dag komen honderden Indiers even een kijkje nemen, een puja (tempelceremonie) doen, zichzelf laten fotograferen op een van de twee bruggen (al dan niet samen met een westerling). De westerlingen komen voornamelijk voor yoga en meditatie. Een jaar of 30 geleden zijn de Beatles hier een paar maanden in retraite geweest. Ik heb de plaats waar ze toen zaten bezocht; de ashram van hun goeroe Maharishi. Het is nu een totaal verlaten plaats, verboden terrein zelfs. Maar het ziet er zupergrappig uit. Zover als je kunt kijken staan er ronde teletubbie-achtige cottages van steen, heel klein. Een ronde vloer om op te slapen en dan een trapje naar een kleinere ronde bovenverdieping die bedoeld is voor meditatie. De bedoeling is dat je tijdens je hele verblijf zo niet je cottage uitkomt.

Ik heb wat yogalessen geprobeerd, sommige goed, sommige wat minder, yoga kan echt op een miljoen manieren beoefend worden. Voor de geinteresseerden even een kleine les…

Yoga kent acht stadia. 1 en 2 staan voor een goed leven leiden, respectvol zijn, goed gedrag etc. 3 zijn de asana’s ofwel de bekende stretchoefeningen/houdingen. Deze maken je lichaam soepel, zorgen dat je niet oud wordt en je zult nooit klachten hebben of ziek zijn wanneer je dagelijks de juiste asana’s doet. 4 is pranayama, ademhalingsoefeningen. Deze zorgen ervoor dat je beter gebruik kunt maken van je energie; richting geven aan de energie die vrijkomt bij de 7 chakra’s (energiepunten langs de ruggengraat). Als je die energie op de juiste manier gebruikt voor meditatie kom je in contact met het hogere/God/de kosmische energie/of hoe je het ook wil noemen. 5 t/m 8 zijn verschillende stadia van meditatie waarbij je bij 8 echt helemaal los bent van je ego, los van je gedachten, los van alles en een met het universum en met God. En wat er dan allemaal mogelijk is, is ongelofelijk. Zweven, op twee plaatsen tegelijk zijn, objecten materialiseren vanuit het niets… Het is allemaal te lezen in het boek Autobiography of a yogi, van P. yogananda.

Ik voelde me niet spiritueel genoeg om er helemaal in te duiken maar ik heb wel genoten van de kennis die me verteld is, satsang (mantra zingen), de ceremonieen en het hele sfeertje. Mijn beste ervaring was nog wel het zwemmen in de Ganges; ijskoud maar erg goed! We zijn ook gaan raften, en hoewel het nou niet echt een kolkende rivier van jewelste was waren er wel wat achtbaan-waterdip-momenten. En het was ook mogelijk om te bodysurfen; jezelf in het water door de stroomversnelling te laten drijven…wederom eeeerg goed!

Verder kan ik nog toevoegen dat ik nu echt fan ben van Punjabi muziek (denk dat nummervan de Peugot reclame). Met dank aan een stel gestoorde restaurant eigenaren die kunnen dansen zoals ik het nooit eerder gezien had:-)

Vandaag vertrekt er een trein naar Delhi en morgenmiddag om 13.15 een vliegtuig (Sahara Air) naar Kathmandu. Ik hoop met beide mee te mogen…

Advertentie

Een gedachte over “Spiri-spiri

Voeg uw reactie toe

Reageer op deze post

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: