Ecuador: La fundación

Fundación Don Bosco, zo heet onze werkplek. Het is een tehuis waar dagelijks 150 kinderen komen lunchen (een almuerzo oftewel lunch bestaat uit soep, rijst, kip/vis en groente/salade). De kids zijn tussen de 6 en 16 jaar en zijn schoolkinderen of werken in de stad als schoenpoetsertjes. Buiten de lunchtijden om blijven er een hoop om huiswerk te maken. Ambato, deze stad, is niet superarmoedig, niemand leeft bijvoorbeeld op straat, maar voor normale families is het heel moeilijk rondkomen. Zowel vader als moeder werken in de stad, en als ze buiten de stad wonen droppen ze soms hun kids in Ambato om als straatverkoper of schoenpoetser te werken. Deze worden veelal opgevangen in een van de centra van Don Bosco. Op de fundacion komen ook veel kids die thuis moeilijkheden hebben, mishandeld worden of te weinig aandacht krijgen omdat hun ouders zoveel werken en ze door grootouders of ooms en tantes worden opgevoed.

Wij helpen met het huiswerk maken, samen met nog een aantal Ecuadoriaanse medewerkers. Het valt niet mee, overschrijven kunnen ze als de beste maar zelf nadenken, oef… Ook klusjes als tekenen en kleuren vragen ze aan ons. Van Engels hebben ze geen van allen, ook de docenten, kaas gegeten dus daarbij kunnen we ze wel wat leren. Echter wij vrijwilligers moeten onderling ook Spaans spreken dus de kids kunnen ook maar weinig Engelse uitspraak etcetera horen. Jammer vind ik dat. Wel weer goed voor ons Spaans uiteraard. Dan kom ik gelijk op een heikel punt. Het lijkt er namelijk op dat het werk voor mensen zoals Noortje en ik, die slechts 1 maand blijven, meer bezigheidstherapie is voor onszelf. Op de fundacion worden we een beetje aan ons lot overgelaten onder het motto: kijk maar waar je kunt helpen, eigen projecten of ideëen worden niet aangemoedigd. We hebben wel  posters gemaakt met Winnie the Pooh met daarbij een klein verhaaltje: “Hello, how are you. I am fine. Today is my birthday, will you come to my party? Yes, of course!” Enzovoort. Er werken nog wat meiden van ongeveer 18 en die blijven hier een jaar, ze helpen gewoon mee zoals alle andere medewerkers doen. Eerlijk gezegd is dat best saai. Wij stellen onszelf voortdurend vragen, eigenlijk kunnen we de verschillen maar moeilijk accepteren, met een klein beetje inspanning zouden de kinderen efficiënter huiswerk kunnen maken en ook nog tijd over houden om te spelen (bijvoorbeeld met de spelletjes die wij hebben meegebracht, die nu in de la van La Madre – de hoofdnon- liggen).

Een ander vraagstuk waar we vorige week enorm mee zaten is het fysieke contact dat een begeleider met vrijwel alle meisjes zoekt. Zij zijn tussen de 6 en 16 jaar oud en hangen voortdurend om zijn nek, ze moeten op zijn schoot zitten en hij vraagt om kusjes op zijn wangen, de hele dag door. Wij worden er misselijk van en hebben veel anderen gevraagd wat ze ervan vinden. De reacties lopen uiteen van: ¨het is absoluut niet normaal¨ tot ¨ach ja, deze kinderen komen thuis zoveel liefde tekort…¨ We weten inmiddels ook dat La Madre ervan weet (we zijn er nog niet achter of er echt sprake is van seksueel misbruik) maar hem de hand boven het hoofd houdt. Mogelijk omdat anders de fundación misschien gesloten zou worden.  We hebben de organisatie die bemiddelt tussen de fundación en de vrijwilligers benaderd en zij vinden het ook gevaarlijk. Ze gaan zorgen dat er een onafhankelijk onderzoek ingesteld wordt. Zou dat iets opleveren? Twijfels, twijfels.

We  hebben onze twijfels dit weekend een beetje achter ons gelaten door naar el Oriente af te reizen, ofwel de jungle, de Amazone, het regenwoud! Dat was in één woord ge-wel-dig! Ik vertrouw de internetverbinding niet zo enorm, dus ik zal eerst deze blog online gooien voor het misgaat.

Advertentie

10 gedachten over “Ecuador: La fundación

Voeg uw reactie toe

 1. Hey you!!

  Mooi verhaal om te lezen, maar best frustrerend ook, lijkt me. Zonde dat die mensen eventuele extra ontwikkeling van die kids in de weg staan.. (al kan ik de situatie vanuit hier natuurlijk niet helemaal goed beoordelen 😉 )

  En verder het regenwoud, hoe gaaf! Hoe lang ben je daar geweest? Tot slot, as usual, ben ik natuurlijk retebenieuwd naar de foto’s!! 😉

  Kus Sas

 2. Hi,

  Nou, mijn eerste comment is foetsie 😦
  Mooi verhaal in ieder geval, al lijkt het me ook frustrerend als mensen niet openstaan voor veranderingen.. En het regenwoud, hoe stoer!!

  Zoals altijd: ben benieuwd naar de foto’s!! 😉

  Kus Sas

 3. Ola!!! Whow, dat klinkt allemaal echt geweldig en ook heel erg spannend! Ben benieuwd hoe het gaat aflopen…
  Volgens mij heb je in ieder geval een goeie tijd daar, super! Houd me op de hoogte en heel veel plezier nog! Liefs -x-

 4. Hi Jakobien,

  Ik kan je blog prima lezen hoor!
  En ik vind het wederom, net als bij de India trip erg fascinerend om te lezen wat je allemaal beleefd daar! Hoe lang blijf je nog in Equador?
  Heb je ook mogelijkheden voor foto’s uploaden? Waarschijnlijk niet.
  Ik blijf aandachtig je verhalen/blogs lezen.
  groetjes, liefs
  Marcel

 5. Heej!

  Klinkt wel heftig allemaal.. Ik hoop dat er een onderzoekje komt en dat er maatregelen kunnen worden genomen..
  De Amazone klinkt echt heeeel gaaf! Wanneer komen de fotos??

  Dikke kus

 6. Wow,

  Wel lullig dat ze jullie een beetje aan je lot overlaten daar. Ik ben benieuwd wat je over de amazone te vertellen hebt, klinkt gaaf 🙂

  adoei

 7. Dank jullie voor de leuke berichies… fotos maak ik bij het leven, maar die computers zijn vaak zo gaar dat ik nog even geen zin heb in trage upload-toestanden. Nog even geduld.

  Het jungle (en ayahuasca-) verhaal komt ook snel… ciao!!! (dat zeggen ze hier allemaal:-)) X Jak

 8. Hola Jacky!

  Qué tal chica?
  Even iets om het “Bei uns ist alles besser-fenomeen” te relativeren: terug in Nederland zijn is ook niet alles. Maar wel lekker thuis.

  Lieve groetjes

 9. Leuk dagboek heb je! Die zal ik blijven lezen zolang je op reis bent. Heerlijk stukje ontspanning.

  Ik reageer hier omdat het verhaal mij zo bekend voorkomt. Heb ik dat hier eerder gelezen? Of in de Viva ofzo? 😀

Reageer op deze post

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: