Peru: Cusco, Inca´s en the big MP

Ongeveer een week ben ik nu in de omgeving van Cusco, de meest toeristische stad van Peru. Niet zo gek ook, met Machu Picchu aka “the big MP” op minder dan 50 km afstand.  Lang heb ik  getwijfeld of ik erheen zou gaan want ik ben hier niet speciaal gekomen voor de combinatie ruines-massatoerisme.

Maar, iedereen verklaarde me voor gek want: het is zo mooi, zo bijzonder en het is nu laagseizoen en je bent niet in Peru geweest als je het niet hebt gezien, enzovoort. Dus ik nam de trein vanuit het lieftallige dorpje Ollantaytambo waar ook restanten van een heel indrukwekkend Incabouwwerk zijn te bewonderen. De trein ging door de jungle naar het zogenaamde Machu Picchu pueblo (officieel heet het Aguas Calientes en door ons is het omgedoopt tot crappy shithole) . Daar konden ik en mijn Zwitserse reisgenoten de volgende ochtend opstaan om kwart voor 5 om zo de eerste bus te pakken zodat we het ruinecomplex in zijn volle glorie zonder toeristen konden aanschouwen. En zo geschiedde: de ruines bevinden zich boven op een berg, omgeven door nog veel hogere, en stijlere bergen, volledig in het groen.

Wat het zo magisch aan doet voelen zijn de laaghangende wolken; af en toe moest je even wachten met foto’s maken omdat er een wolk op ooghoogte voorbij kwam. We hebben de berg ernaast beklommen, nog een wandeling gemaakt in de buurt van het complex en vooral veel lol gehad met de lama´s die heel geschikt zijn voor het maken van “aparte foto’s”.

Wat heb ik verder geleerd over de Inca´s? Om het een beetje educatief te houden volgen hier wat wist-je-datjes.

 • Ze leefden niet alleen in Peru, het rijk strekte zich uit tot in Ecuador, Chili en Bolivia.
 • Het  centrum was Cusco en de Heilige Vallei daaromheen. Van daar uit stichtte Manco Capac het rijk, daarbij werden andere culturen  ingewilligd en de landbouwtechnieken en leefwijze van de Inca´s  bijgebracht.  Indien deze volkeren vaardigheden hadden die de Inca´s nog niet kenden, werden die overgenomen.
 • Ze zijn beroemd om hun uitzonderlijke architectuur: gebouwen hebben stenen van tot wel 1-2 kubieke meter groot (hoe te transporteren?) en ze wisten deze kaarsrecht te snijden (zonder apparatuur)  en te schuren zodat geen cement nodig was. Ieder raam of deur in een gebouw was precies even groot.

Tot zover klinkt het aannemelijk, maar toen hoorde ik over de hersenoperaties die ze uitvoerden, om tot nog toe onduidelijke redenen: medisch of spiritueel?

 • Ook werden er enkele malen per jaar kinderen geofferd, verbrand, om de goden gunstig te stemmen. De belangrijkste waren de Zon en de Maan, ook de regenboog en andere natuurverschijnselen stonden in hoog aanzien.
 • De inca´s deden ook aan astrologie, als eerste volk ooit keken ze niet naar de stand van de sterren en planeten maar vooral naar de zwarte vlekken die aan de door sterren verlichte hemel verschijnen. Hierin zagen ze vormen van een moederlama met haar kindje, een kikker, slang en andere dieren.

Vanavond vertrek ik vanuit Cusco naar Copacabana in Bolivia en nee, het lijkt waarschijnlijk niet op het gelijkgenaamde Braziliaanse strand.  Wel ga ik vanuit daar de Boliviaanse eilanden van het Titicacameer bezoeken, het hoogste navigeerbare meer op aarde. Betekent dat dat het niet bevroren is, of simpelweg dat er bootjes varen? Het is wel heel groot, zegt men, als een zee.

Dankzij de kou en de vele handicraftsmarkten ben ik inmiddels getransformeerd in een halve alpaca: trui, muts en riemen van alpaca wol, sjaal en tas van de Ecuatoriaanse hooglanden. Oh ja, de alpaca is een soort van lama, ze zijn bijna niet te onderscheiden. Om het modern te houden draag ik nieuwe schoenen uit Lima, de meest moderne Zuid-Amerikaanse stad die ik tot nu toe bezocht heb.  Alwaar ik heb gecouchsurfed en, omdat er niks te doen was die avond, voor het eerst in mijn leven het casino heb betreden. Alles met redelijk succes! Hasta luego!

Advertentie

4 gedachten over “Peru: Cusco, Inca´s en the big MP

Voeg uw reactie toe

 1. Maar hoe was Machu Picchu nu? was het ondanks het vroege op staan, en de vertoeristing van het hele gebeuren toch de moeite waard?

  Titicacameer daar heb ik vroeger nog een boek over gelezen, er ligt ongetwijfeld een enorme inca goudschat op de bodem te wachten

  veel reisplezier weer!

 2. Hehehehehehe, kun je a.u.b. een foto maken van jezelf in al dat alpaca spul! (zie het uitroepteken even als een vraagteken, mijn vraagteken is namelijk verdwenen) De manier waarop je het beschrijf geeft namelijk een hilarisch beeld in mijn gedachten en doet me ineens terug denken aan Darjeeling waar ik laag over laag over laag droeg om het een beetje warm te hebben.

  Heej hoelang blijf je ook al weer weg! Jesse en ik gaan over een paar weken naar Montreal, een paar dagen, bijna net zo avontuurlijk als Zuid Amerika he 🙂 maar ik heb er wel echt zin in om meer van Canada te zien.

  Natas

 3. Hee Jakobien!

  Als je Aguas Calientes en Machu Picchu massatoerisme vond, houd je hart dan maar vast rond Lago Titicaca… Nog veel erger, iig qua Japanners…

  Anyway heel veel plezier en het meer zelf is mooi!

  Liefs, Lotte.

Reageer op deze post

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: