Piece # 28 – Badkamerfenomeen: het bidet

Of Argentijnen in hun badkamer nou echt wezenlijk andere dingen uitvoeren dan wat ik gewend ben, dat geloof ik niet. Wat ik wel weet is dat de Argentijnse badkamer zelf uitgerust is met een excentriek attribuut waarvan ik de functie op z’n minst als waarachtig zou kunnen omschrijven.

In iedere badkamer bevindt zich, immer direct naast de toiletpot, het bidet. Een bidet, voor degenen die er niet geheel bekend mee zijn, is een kruising tussen een wastafel, een fonteintje en een toilet. Een wastafeltje, vrij laag bij de grond waar je op gaat zitten. Om je gat mee schoon te spoelen. Aha. Is het makkelijker? Comfortabeler? Hygiënischer?

De test
Ik ging over tot het testen van ons bidet en heb er met vrienden over gepraat om meer helderheid te scheppen omtrent dit fenomeen. Blijkt dat gebruik van het bidet ook onder locals van mijn generatie niet vanzelfsprekend is. Kom ik zo op terug, eerst mijn bevindingen:

Het straaltje water dat het bidet produceert komt uit de pot omhoog. Iets om direct bij het plaatsnemen al rekening mee te houden om te voorkomen dat het – om maar wat te noemen – recht in je oog spuit, of andersgewijs de halve badkamer bevochtigt. Het is dus een kwestie van goed “richten” en snel de betreffende lichaamsdelen reinigen. Snel en kordaat, want de opwaartse kracht van het straaltje neemt snel af, en het bidet kan behoorlijk snel vollopen, waarbij zich een draaikolk vormt die doet vermoeden dat overstroming niet geheel ondenkbaar is. Het bidet heeft een warm- en een koudwaterkraantje, wat handig kan zijn, maar tegelijkertijd ook weer niet want het duurt even voor de temperatuurbalans gevonden is, met als mogelijke gevolg een sensatie alsof je “op hete kolen zit”.

Of je bij dit alles iets van zeep of je hand dient te gebruiken? Het zou kunnen: de Indiase armoede-variant op het bidet is een met water gevuld schenkbakje (foto) en immer de linkerhand. De Indiase elite-variant (foto) is een slangetje met minidouchekop waar via een drukknopje een precies afgemeten straal water uitkomt die gebruik van de linkerhand, noch zeep, noch handdoek achteraf overbodig maakt. De vraag is, waar precies op de schaal der badkamerwelvaart bevindt zich de Argentijnse badkamer?

Generatiekloof
Vriend T. komt met nog meer bidet-gerelateerde kwesties die ook hem hoofdbrekens geven. Spoel je eerst de wc door en verhuis je dan pas je achterste naar het bidet, of toch andersom? Gebruik je na afloop een handdoek of misschien nogmaals toiletpapier?

Zal ik mijn surrogaatoma of schoonvader eens vragen om opheldering, aangezien hun generaties het bidet nog als een vanzelfsprekend hebben beschouwd? Ik denk erover de discussie omtrent het bidet ronduit op tafel gooien zodat er straks niet een hele generatie zich afvraagt wat dat stukje sanitair daar toch doet in iedere badkamer. Of sterker nog: dat er puur vanuit onwetendheid nieuwe designs voor komen die het bidet nóg geschikter maken voor het wassen van voeten, baby’s en kleine kledingstukken dan het nu al is.

Advertentie

Een gedachte over “Piece # 28 – Badkamerfenomeen: het bidet

Voeg uw reactie toe

Reageer op deze post

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: