Piece # 31 – De kunst van het barbecuën

Mocht de conversatie met een Argentijn ooit stilvallen, dan is één woord voldoende om ze weer op gang te krijgen: asado. Een lekkere zomerdag, een verjaardag, een zondag zonder verdere activiteiten; het is altijd reden voor het plannen van een goeie asado, oftwel een BBQ bij iemand thuis. Dit heeft overigens niks te maken met het bakje kolen op wieltjes dat we in Nederland kennen.

Het hier gebruikte instrument is de parrilla [spreek uit als parrrrisja], een stenen of metalen constructie die vaak is ingebouwd op het dakterras of balkon, met daarop een door de gastheer bereide hoeveelheid vlees voor een heel weeshuis. Geen drumsticks of BBQ-worstjes maar bloedworst, varkensvlees, stukken vacio van een halve meter in lengte en weet ik hoe ze de andere eetbare delen van de koe noemen, want ook die liggen er gerust op. Paprika, ui, maiskolven en zoete aardappel worden tussen de kooltjes ook snel gaar en zoet van smaak. Salades, brood en vino tinto completeren het geheel. Er komen meestal een behoorlijk aantal mensen naar de asado want zonder goed en veel gezelschap is deze niet compleet. Iedereen eet ook best wel ‘ietsje’ meer dan bij een gemiddeld pasta-dineetje (bewijsmateriaal: de grootste asado ter wereld).

De asador, oftewel de verantwoordelijke voor het vuur, de kooltjes en het vlees, krijgt op een gegeven moment een applaus. Want als je de mannen moet geloven (de asador kan geen vrouw zijn, volgens de naar mijn weten wereldwijd universele pyromaantechnische gedragsregels) schijnt het hard werken te zijn om die stukjes vlees mooi sappig op de borden te krijgen.

Als er een dessert wordt gegeten is dat vaak een jummy meringue lemon pie of een andere soort cake of taart. Maar, als alternatief kun je in iedere uithoek van Buenos Aires ook ijs laten thuisbezorgen. Binnen een kwartier staat er dan een kilo of wat Italiaans schepijs in de door jouw gekozen verrukkelijke smaken op de stoep. Nog een koffie er achteraan en je kunt jezelf als een tonnetje naar huis rollen.

Binnenkort te verwachten in de serie “de Argentijnse keuken”: de pizza, de milanesa, de pizza, de huisgemaakte pasta’s, de pizza, kip uit de oven, de pizza, de pompoen, sandwiches de miga en, had ik de pizza al genoemd?

Advertentie

5 gedachten over “Piece # 31 – De kunst van het barbecuën

Voeg uw reactie toe

  1. Kan niet wachten op de volgende aflevering; dat wordt smikkelen en smullen! Ondertussen probeer ik hier een paar keer per week ‘complete english breakfast’ op handig geroosterd broodje te eten 🙂

  2. Inderdaad, wat zou het leven zijn zonder?

    Zou jij er niet, als nieuwbakken expert, een gastblog over willen schrijven?

Reageer op deze post

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: