Piece # 39 – Música!

Nog een paar weekjes en mijn eerste jaar in Argentinië zit erop (als je nog ideëen hebt voor het themafeestje dat ik ga geven om die reden, please shoot!), en nu blijkt er een onderwerp te zijn dat ik al die tijd heb laten liggen. Muziek. Zou je de muziek weglaten, dan zou Argentinië niet op Argentinië lijken. Rock nacional is een fenomeen dat men hier tot diep in de kladden voelt, begrijpt en leeft. De rockbands zijn talloos en in heel Zuid-Amerika te horen. Ikzelf ben niet zo van de rock, maar heb toch een hoop goeds ontdekt.

Hier een opsomming van Zuid-Amerikaanse artiesten die ik hier heb leren kennen en weten te waarderen. Let wel, er blijft een enorme lading aan bands buiten beschouwing. Of omdat ik ze niet waardeer of simpelweg nog niet goed genoeg heb kunnen luisteren.

Lila Downs, Mexico-VS. Een dame die al jaren pop/blues/folkore maakt, allemaal even goed. Ik schreef al eens eerder over haar.

Divididos. Een van de grootste bands uit Argentinië, hun rock met multi-culturele invloeden wordt in heel Zuid-Amerika gewaardeerd.

Andrés Calamaro. Een echte rocker. Met stijl. Heeft veel alcohol tot zich genomen, en dat heeft hem ver gebracht: tot en met in Spanje trekt hij volle stadions.

Astor Piazzola. Tijdloze tango voor iedereen. Omdat ik meer van tokkelende gitaartjes houd dan van de bandoneon draai ik vooral het album Al di Meola plays Piazzolla.

Charly Garcia. Doet mij denken aan Herman Brood (denk drugs, alcohol en paranoïa, bovendien sprong hij ooit van 10 meter hoog in een zwembad en overleefde het). Zijn rock beïnvloedt al deccenialang zo ongeveer alle muzikanten van Argentinië.

Bersuit Vergarabat. Net ontdekt. Het nummer Sr. Cobranza waarin hij president Menem regelrecht uitscheldt is gewoon geniaal (het was indertijd verboden dit nummer op de radio te draaien).

Jorge Drexler, Uruguay. De singer-songwriter die de soundtrack voor The motorcycle diaries maakte.

Aterciopelados, Colombia. Authentieke, krachtige nummers en een geweldige zangeres. Genre? Rock, alternatief, cumbia, folklore, electronica: een perfecte mix.

Los pericos. Argentijnse reggae die net iets verder gaat dan het afdraaien van middelmatige Bob Marley kopieën. Al heel wat jaartjes succesvol.

Klik op de artiestennaam om te luisteren.

Advertenties