Piece # 43 – Dertig graden Celsius in wintertijd

De maand augustus is in de zuidelijke hemisfeer als februari; winter a full. Maar op dit moment zijn de Argentijnse weergoden ernstig in de war. We hebben afgelopen dagen temperaturen tot 30 graden meegemaakt, compleet met veel zon, hoge luchtvochtingheid en muggen, zomer dus! We zouden in deze tijd de kachel zachtjes moeten hebben snorren en horen eigenlijk met enkele dekens over elkaar te slapen. In plaats daarvan eten we ’s nachts ijs op het terras. Maar niet zonder een beetje bezorgd te zijn: deze warmte is de voorbode van een jaarlijks terugkerende stormperiode die voor komende nacht is voorspeld.

Santa Rosa is een zeer stevige storm met heftige regenval en hagel die het einde van de winter markeert. Zij treft met name Buenos Aires en omliggende provincies. Deze naam komt voort uit een legende over de mystieke krachten van de storm Isabel Flores de Oliva op 30 augustus de Peruaanse hoofdstad Lima trof en voorkwam dat Nederlandse piratenschepen de kust haalden en de stad aanvielen.

De porteños zijn nogal mietjes als het om weersomstandigheden gaat (bij minder dan 10 Celcius gaan de handschoentjes aan en de mutsen op en alle contact met regen wordt vermeden, zelfs als dit betekent dat men per taxi naar het werk moet) dus je kunt je voorstellen dat de komst van Santa Rosa hen niet lekker zit. Er zijn nog steeds auto’s te zien vol deukjes in de lak, te danken aan de hagelklompen die in de winter van 2006 uit de lucht kwamen vallen. Het enige moment van het jaar waarop we met aandacht het weerbericht volgen is dus nu. Gaat Santa Rosa zich op volle kracht manifesteren?

Foto’s van lezers, in 2006 gepubliceerd in dagblad Clarín.

Update: We beleven een totale anti-climax. Er is behoorlijk wat regen gevallen afgelopen dagen, maar geen tormenta te bekennen geweest. Ik denk dat het blijft kwakkelen.

Advertentie

Een gedachte over “Piece # 43 – Dertig graden Celsius in wintertijd

Voeg uw reactie toe

  1. que raro! Hier is de herfst in aantocht.. gele bladeren worden uit de bomen geblazen en het regent veel te veel. Meh.

Reageer op deze post

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: