Piece # 44 – In gevecht met de calorieën

Dagelijks leveren de Argentijnen, bewust of juist totaal niet, een moeizame strijd tegen de calorieën. De overvloed aan calorierijk voedsel is één. Daarbij komen de eetgewoonten. Deze zijn er naar mijn vermoeden ergens tijdens de vorige eeuw ingesleten en er nu, ondanks fervente pogingen, met geen bijl meer uit te hakken. Ik zal er enkele omschrijven.

Foto: clara & james


1. Geen ontbijt of een zoet ontbijt

Cafe con leche vergezeld van toast met boter en jam of een paar koekjes, type Oreo. Voor hen die buiten de deur ontbijten bestaat de standaardaanbieding: Cafe c/leche + 3 medialunas. Medialunas zijn ’s wereld lekkerste, vetste en zoetste croissantjes. Een gezonde cruesli en ongesuikerde yoghurt vinden in de supermarkt is een mission almost impossible.


2. Vergeten groente

Een schnitzel (milanesa) met aardappelpuree of empanadas gevuld met gehakt gelden als complete maaltijd. En dat terwijl je spotgoedkoop overal ’s werelds beste cherrytomaten, verschillende slasoorten, aubergines en verse spinazie kunt scoren. De lunch is de hoofdmaaltijd van de dag en bestaat meestal uit een simpel, degelijk gerecht.

3. De merienda

Het diner kan óf heel eenvoudig zijn, óf heel uitgebreid. Maar één ding staat vast: het vindt plaats op een zeer laat tijdstip, doorgaans na negenen ’s avonds. In het weekend kan het soms wel elf of twaalf uur ’s avonds worden. Natuurlijk krijg je al veel eerder honger. Daarom bestaat de merienda: het zesuurtje. Ook hier gaat het meestal niet om een gezonde hap: een tosti, een medialuna, een alfajor (ofwel de caloriebom: opgestapelde koekjes met daartussen een of twee lagen dulce de leche en dit geheel gedoopt in chocolade).

4. Fruit eten is geen dagelijks terugkerende gewoonte.

Men kent fruit vooral als smaakstof in yoghurt en als ingrediënt in taart of koekjes, maar niet zozeer als die gekleurde items die de groenteman voor zijn winkel in kisten heeft liggen. Sinds de gezondheidstrend (die is er namelijk wel, waarneembaar middels het grote assortiment light producten) haar intrede heeft gedaan kun je wel bij steeds meer bakkers, lunchtenten en kiosken verse fruitsalades kopen.

Hoe zit dat dan met de gezondheid?

De consequenties van dit – gemiddeld genomen – ongebalanceerde eetpatroon zijn deels zichtbaar, deels nog verborgen. Je ziet hier geen volgevreten playstation kids zoals in de VS of in Nederland. De meeste vrouwen hebben een figuurtje waar ik alleen maar van kan dromen. De jonge mannen blijven que kledingmaat ver beneden XL. Het gevaar komt met leeftijd: buikjes die alsmaar ronder worden en langzaam aanzwellende lagen vet rond de taille bij beide sexen, en: te weinig conditie. Als men dan vet blijft eten komt op relatief jonge leeftijd de by-pass operatie in zicht. Het verraste me niet dat deze ondanks vele valse claims op andere uitvindingen (oa. het prikkeldraad, het vingerafdrukken nemen, de balpen, dulce de leche) wél door een Argentijn blijkt te zijn uitgevonden.

Er is wel hoop: er wordt al jarenlang rekening gehouden met diëten en allergieën: in de dieteticas kun je noten, granen, gedroogd fruit en glutenvrije producten kopen. Er rust bovendien absoluut geen taboe op diëten en men – zeker ook de mannen! – bespreekt openlijk de overtollige kilo’s en hoe daarvan af te komen. Men stapt hiervoor ook makkelijk naar een professioneel diëtist. En tot slot ben ik er om mijn vegetarisme, lactose intolerantie, bio-eco-fairtrade fanatisme en theeverslaving in de strijd te gooien. Op naar de overwinning!

Advertentie

3 gedachten over “Piece # 44 – In gevecht met de calorieën

Voeg uw reactie toe

  1. Hoi Jakobien,

    Scherpe analyse. Ik ben zelf nu ruim twee weekjes in BA en kan het bovenstaande beeld inderdaad bevestigen. Fijn om zo een overzichtje te lezen van iemand die al wat bekender is in de cultuur. Wat ik wel nog miste is de consmetische chirugie, die hier volgens mij al een stuk normaler is dan in NL en de ontzettende activiteiten in parken in het weekend; skeeleren, hardlopen, voetballen, snelwandelen, etc.

    Ik kwam trouwens op je site via onze moeders. Blijkbaar hebben we bij elkaar op de peuterspeelzaal gezeten. Haha! Misschien heeft je mam’s er iets over gezegd, misschien niet. Anyway, ik heb m’n emailadres en site achtergelaten. Hopelijk hoor ik nog wat van je. Ben wel nieuwsgierig hoe je hier je leventje hebt ingericht als Nederlander.

Reageer op deze post

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: