Piece # 55 – Bittersweet? Dacht het niet!

Alsof het leven (zo nu en dan) al niet bitter genoeg kan zijn, de Argentijnen doen er graag een schepje bovenop.

Ze martelen hun smaakpapillen dagelijks al met vele mate’s, maar daar blijft het niet bij. Ze kunnen altijd een beroep doen op een groot aanbod van koude drankjes in de categorie bitter, nog bitterder, godallemachig-bitter.

Grapefruitfrisdrank

…is bijvoorbeeld erg populair. Of eigenlijk alles met grapefruitsmaak. Zoals dat vrijwel iedere Nederlander ’s zomers graag een ice tea bestelt, zo wisselt de Argentijn zijn colaatjes af met Cuatro pomelos, Paso de los Toros of dezelfde lichtgele grapefruitfrisdrank van een B-merk.

Terma

Een andere bittere gast onder de frisdranken is Terma. Een stevig bittere frisdrank die je moet aanlengen met sodawater, gemaakt van kruiden uit Patagonië en omstreken. Therma heeft verschillende varianten met ieder een iets andere kruidensamenstelling. Er zijn ook B-merken waarbij de kruidensamenstelling niet onthuld wordt; de omschrijving “Frisdrank op basis van kruidenextracten” voldoet. Erg dorstlessend bij warm weer, erg bitter, maar het went. Tot zover de drankjes die ik, mits het warm is en ik dorstig ben, erg kan waarderen.

Gancia en Fernet

De echte toppers qua bitterheid vinden we onder de alcoholische dranken: Gancia en Fernet. Gancia is een soort vodka maar dan uiteraard bitter, dat met suiker, citroensap en veel ijs wordt geserveerd als een cocktail. Het is dan ook vrij populair in het uitgaansleven. Maar wat werkelijk op geen enkele after-office of uitgaansavond mag ontbreken is Fernet-cola. Fernet is van oorsprong een Italiaans aperitief, het werd in 1845 uitgevonden in Milaan en sindsdien staat het bekend als mogelijke remedie bij maagklachten, rugklachten, menstruatiepijn en ook bij spijsverteringsklachten en bij stress en onrust.

Echter, het is in Italië bij lange na niet zo geliefd geweest als dat het nu is onder de jonge Argentijnen, met name in de grote steden. In de studentenstad Córdoba, zo heb ik begrepen, wordt bijna niets anders gedronken in bars en discotheken. Fernet roept sterke associaties op met hoestdrank, en wanneer het gemixt wordt met cola produceert het goedje een dichte, bruine schuimlaag. Fernet bevat 40% alcohol en voldoende consumptie bezorgt je gegarandeerd een waanzinnig leuke avond met onbekende afloop. Maar je moet dus wel van bitter houden, anders blijf je, zoals ik, gewoon rode wijntjes drinken waarvan je langzaam maar zeker in slaap doezelt en de volgende ochtend gewoon in je eigen bed wakker wordt.

Advertentie

2 gedachten over “Piece # 55 – Bittersweet? Dacht het niet!

Voeg uw reactie toe

  1. Ha, wat een dorstlessende Worldpiece. Waar haal je steeds de inspiratie vandaan. T ja, een nieuw land, nieuwe cultuur en nieuwe mensen met andere gewoontes, dan maak je nog eens wat mee en vallen je dingen op misschien.
    Ik kijk uit naar Ari’s Worldpiece over Holland!
    Doe mij maar een Irish Coffee, brrr…………
    Ga zo door, Jak,
    liefs Engelien

Reageer op deze post

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: