Piece # 57 – In de ban van Taringa

“Als het niet op Taringa te vinden is, bestaat het niet”. Dit is een van de meestgehoorde gezegdes van het huidige decennium. Taringa.net is een verschrikkelijk populair internetportal, dat hier op één lijn staat met Google, Facebook, Youtube en Yahoo, terwijl het in de niet-spaanstalige wereld compleet onbekend is. Daarom bij deze een klein beetje meer over het Taringa universum en waarom het zo’n belangrijke rol speelt in ons dagelijks leven.

Als je bijvoorbeeld die éne conspiracy theory over global warming niet meer kan uitleggen aan je beste vriend, of je moet eens een stropdas om maar kunt hem niet strikken, je hebt meer tips (serieuze!) nodig over hoe een meisje te versieren, je wilt zelf brood bakken, je wilt eindelijk eens zelf een animatie maken, voor dat alles, en meer, is daar Taringa. Als je je verzameling CD’s en liveoptredens van welke band of artiest dan ook wilt completeren, dan ga je naar Taringa. Het grootste deel van de posts bestaat namelijk uit complete discografiëen en megafilmposts vol met links waar .rar bestanden zijn te downloaden. Hetzelfde geldt voor spaans ondertitelde films, series en documentaires. Als je gratis de nieuwste software wil hebben hoef je geen vrienden of familieleden lief aan te kijken: Taringa. Als je iets – om wat voor reden dan ook – niet kan vinden via Youtube, Google, Wikipedia, dan vind je het eigenlijk altijd wél via Taringa. En al binnen een paar seconden. Niet zo gek dus dat de site probeert publiek te winnen van Google met een eigen zoekmachine. Met het massale gebruik in Mexico en Argentinië, twee van ’s werelds grootste spaanstalige gemeenschappen, en nog veel meer landen upcoming lijkt niets onmogelijk.

Taringueros, zoals de gebruikers worden genoemd, kunnen hun gepubliceerde posts beloond zien met punten, toegekend door de andere taringueros. Zo blijft de kwaliteit hoog, of op z’n minst op enig niveau. Om niet iedereen lastig te vallen met konten en tieten heeft Taringa een aparte (amateur)porno-afdeling: Poringa. Waarschijnlijk is het overbodig te vermelden dat deze site, die bovendien helemaal gratis is ook erg veel bezoekers trekt.

Hoewel het mijn Argentijnse kennissen verbaast dat er in bijvoorbeeld Europa geen Taringa-achtige website bestaat, is men zich ervan bewust dat het een bijzonder fenomeen dat zich een weg heeft gebaand tot de huidige top van sociale media platforms (Facebook, Youtube, Twitter en de hele rits). Net als deze collega’s probeert men bij Taringa ook de weg te vinden die het portal commerciëel succes zal brengen. We zullen zien. Tegenwoordig verandert zowel ons gedrag als dat van de media in een steeds hoger tempo. Dus of we nog jarenlang voor Taringueros doorgaan of dat we komende zomer alweer in de ban zullen zijn van the next best thing, wie zal het zeggen?

Advertenties