Piece # 63 – Waar blijft die blauwwitte koorts?

Deze regenachtige zaterdagmorgen heerste er een unieke, doodse stilte in de doorgaans met auto’s, voetgangers en drukte gevulde straten en avenida’s van Buenos Aires. Een autoloze morgen is (nog altijd) een ondenkbaar fenomeen voor de Argentijnse hoofdstad, maar als er hier íets is dat het onmogelijke mogelijk maakt, dan is dat natuurlijk voetbal.

Het elftal

De wedstrijd tegen Nigeria begon om half 11. Al na 6 minuten knalt Heinze de bal keihard over de doellijn van de tegenstander. Argentinië trapt letterlijk en figuurlijk af met een succesteam.

Is het tijd dat ik mijn twijfels van de afgelopen maanden over de kunsten van het Argentijnse elftal opzij zet? De rest van het land vertrouwt er helemaal op. Positiviteit alom. Ook de rest van de wereld heeft zijn geld gezet op ofwel Argentinië ofwel Brazilië, althans dat idee krijg ik via Twitter, Hyves en Facebook.

Koorts

Logischerwijs zou je dus verwachten dat hier de blauwwitte koorts heerst. Vlaggentjes in de straten, WK-hits, warenhuizen ingepakt in de nationale tweekleur, ingeschoren vlaggetjes op de hoofden, blauwwitte hagelslag en tompoezen… O wacht, die laatste twee natuurlijk niet.

Maar ook de overige koortssymptomen zien we niet terug op straat. Hoe zeer de Argentijnen het nationalisme met de paplepel ingegoten krijgen via school, nationale feestdagen en de media (van jongs af aan wordt men doodgegooid met nationale grootheden, nationale successen en het volkslied), ik heb nog geen vlag zien hangen.

Tot op heden is de blauwwitte koorts beperkt tot gesprekken. De mensen praten veel over het WK maar durven nog geen uiting te geven aan hun vertrouwen. Bij tegenvallende resultaten van hun team zouden ze dan natuurlijk gigantisch voor lul staan, iets je als Argentijn ten alle tijde wil voorkomen.

De leeuw

De koorts is nu alleen terug te vinden in de media en de economie: de Siamese tweeling die dit land – helaas – vrij krachtig in zijn greep heeft. Zij hitsen de boel zo veel mogelijk, en zo vaak mogelijk op. Zij tonen een gekte alsof het wereldkampioenschap al behaald is, en willen ons doen geloven dat God het Argentijnse volk zelf heeft uitgekozen voor de overwinning.

De mensen zelf, die kijken het eerst nog even aan.

De Argentijnse leeuw is nog niet los, maar straks bij de kwartfinale zal ie niet meer te houden zijn!

Advertentie

2 gedachten over “Piece # 63 – Waar blijft die blauwwitte koorts?

Voeg uw reactie toe

  1. blauw wit dat spreekt natuurlijk ook niet echt. Waarschijnlijk is half argentienie al wit geschilderd dus dat beetje blauw maakt geen verschil 🙂 In Londen het zelfde problemeem een paar rood witte vlaggetjes, hier en daar een rood witte banner, maar het is geen oranje, oranje knalt, oranje constrasteert met alles in de omgeving. Oranje is gewoon de beste kleur!

Reageer op deze post

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: