Piece # 67 – Gewoon lekker eten

Na twee jaar in het land van de rundersteaks ben ik nog steeds geen vegetariër-af. Integendeel. En dus zou je verwachten dat ik op de hoogte ben van de ins en outs aangaande vegetarische restaurants hier in Buenos Aires. Dat valt nog tegen. Wat ik wel weet is dat het langzaamaan begint te wemelen van de vegetarische restaurants. En dat ik het merendeel nog steeds moet uitproberen.

Waarom? Er zijn inderdaad veel vegetarische restaurants, die ook nog eens biologisch en supergevarieërd voedsel serveren. En niet duur. En zo goed dat zelfs de NY Times erover schrijft. Het nadeel van de vegetarische trend in BA is, dat deze zich vrijwel enkel tot de lunch en tot afhaaleten beperkt. Jazeker, het lijkt erop dat de porteño vandaag de dag graag een licht vega-hapje luncht, maar als het op dineren aankomt toch gaat voor een bezoek aan een authentieke pizzeria of parrilla.

Het andere nadeeltje van die fijne vegarestaurants: ze bevinden allen in de wijk Palermo. Beter bekend als het walhalla van alles wat hip, nieuw, gekleurd en buitenlands is. Palermo ligt op slechts 20 minuten van huis, maar de populariteit van deze wijk is zo enorm, en vooral als het om dineren en barbezoek gaat, dat er geen parkeerplek en nauwelijks tafeltjes te krijgen zijn. Al een paar keer hebben we op een vrijdagavond (vroeg of juist heel laat, en daarom hopende op een tafel zonder reservering) na smekende blikken bij onze favo restaurantjes rechtsomkeer gemaakt. En toen met hongerige magen naar de wijk Boedo gereden om daar alsnog binnen enkele ogenblikken te worden bediend bij onze andere favorieten Pinin of Pan y Arte.

Omdat in de buurt waar ik woon de trend van de vegetarische restaurants nog niet helemaal is doorgedrongen (liever gezegd helemaal niet), kwam ik wel regelmatig bij de Chinese restaurants. Daar ben ik eigenlijk altijd fan van geweest. Maar inmiddels, na verschillende ervaringen met haren tussen de rijst, delen van een metalen schuursponsje tussen de noodles en de meest smakeloze chop suey aka waterzooi ooit, ben ik voorlopig even genezen van Chinees.

En toen gingen we eens eten bij Los Sabios. Dit eenvoudige, kantine-achtige eethuis aan de drukke avenida Corrientes bleek een verademing. Hier ga je met je bordje langs een vegetarisch-macrobiotisch buffet. Dat alleen al klinkt wat ongeloofwaardig, nietwaar? Een aardige Taiwanees brengt je een jasmijnthee of ander non-alcoholisch drankje;  zou dat de achterliggende taoistische filosofie zijn of toch een ontbrekende licentie voor verkoop van alcohol? Hoe dan ook, er valt hier veel nieuw en fijn eten te proeven, waaronder: gefrituurde tempehballetjes, sojapindakoekjes, nog veel meer frituursels, pannenkoekjes met koude salade, smeuiige aubergine, linzen, pompoengerechten, bietensalade, een stuk of zeventien andere nooit eerder geziene salades. Ze doen ook aan toetjes: flan de coco, rozijnencake, fruit, lemon pie, you name it. Zoals de oude taoisten vast gezegd hebben: gij zult niet moeilijk doen en gewoon lekker eten.

Advertentie

Reageer op deze post

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: