Fashion baby fashion! Styleguide voor Buenos Aires

Het overviel me dat deze stad zo hip was, toen ik hier voor het eerst kwam. Net als de meeste toeristen die BA voor het eerst bezoeken. De mensen hier, zo dacht ik, hebben ook alles mee: hun knappe koppies, hun mooie haar, ze zitten qua smaak en stijl op een lijn met Europa (heeft vast te maken met hun Europese roots).

En langzaam werd het me duidelijk dat Argentinië een relatief grote creatieve sector heeft, waarbinnen het modesegment zeker niet onderschat mag worden.

BAF week

De halfjaarlijkse BAF week (BA Fashion week) is Argentinië’s belangrijkste mode-evenement, waarbij heel modeminnend Zuid-Amerika reikhalzend uitkijkt naar de shows van labels als  Juana de Arco, Rhapsodia, Desiderata, Cook, Ona Saez, Paula Cahen d’Anvers, Wanama, Prüne, Maria Cher en de beste nieuwe talenten van de studierichting modeontwerp van de Universidad de Buenos Aires. De BAF week is een toegankelijk en commerciëel evenement, dat open is voor het publiek. Je kunt hier direct gaan snuffelen in de nieuwe collecties van een heleboel modemerken.

Foto: Rhapsodia

Identiteit

Hier in Argentinië wordt continu gezocht naar een eigen identiteit, die voor een deel een afspiegeling is van de internationale modetrends. Het andere deel komt voort uit lokale wensen en lokale inspiratie. Onder lokale wensen versta ik bijvoorbeeld: vrouwelijkheid en draagbaarheid zijn essentiëel, dus bijvoorbeeld androgyne of genderloze kledingstukken zie ik hier (nog) geen intrede doen. En betreft lokale inspiratie: de rijke cultuurhistorie en de diversiteit aan landschappen, flora en fauna van Latijns-Amerika zijn een belangrijke inspiratiebron. High fashion en het straatbeeld liggen (althans in de wijken als Palermo, Recoleta, San Isidro) niet ver uit elkaar. En ook al lijkt dit beeld Europees, bij een tweede blik zul je het herkennen als typisch Buenos Aires.

Items

De volgende items zijn op dit moment het meest populair bij de porteñas.

Foto: Prendaspublicas
 • Converse All Stars gympen. Al jarenlang is dit de meest populaire schoen, deze schoen is namelijk rock en daarom eveneens tijdloos en perfect.
 • Lang haar. Gewoon los, of met een rechte pony, een grote bloemversiering, knotje hoog bovenop het hoofd.
 • Kort haar is wel in opkomst! Ik signaleer steeds vaker durfals met superleuke korte, punk-beïnvloede, kapsels.
 • Grote zonnebril, liefst vintage.
 • Sjaal die op allerlei manier gecombineerd kan worden: als haarband, als giletje, als wrap, als top, of toch als sjaal.
 • Vest / cardigan of mouwloos shirt met een langere voor- dan achterzijde is al heel lang onmisbaar en kan nog steeds.
 • Nauwelijks make-up. Forget all about lipgloss en mascara en koop van het geld dat je bespaart een goede conditioner voor je haar.
 • Stoere kistjes.
 • Leggings. Oh yeah! In alle kleuren en varianten. Het is absoluut niet nodig om hier een langvallende top of jurkje op te dragen.
 • Broeken die het midden houden tussen een baboucha en een legging. Van 25 pesos op de markt tot upscale: we gaan ze deze zomer vast weer overal zien. Ze zijn ook zó comfortabel bij warm weer.
 • Nooit een diep decolleté of een zonnebankbruine huid. Waarschijnlijk impliceert dit teveel latin vibe, of doet het denken aan bepaalde tv-persoonlijkheden waarvan we al meer dan genoeg bloot op het beeldscherm hebben mogen aanschouwen.
 • Een dosis elegantie. De kunst van het goed kleden is eigenlijk alleen een uitgebalanceerde combinatie vinden waarbij niets overdone is en het lijkt alsof je aangetrokken hebt wat er toevallig voorhanden was: alleen is dit dus elke keer de perfecte, nonchalante combi. Je elegantie doet de rest.

Bekijk wat de hippe Argentijnen zoal dragen op deze streetfashion blogs:


De titel Fashion baby fashion! is geïnspireerd op een ’80s klassieker (aanrader) van de Argentijnse band Sumo. Er zijn en komen nog meer blogs in deze serie. Over winkelen in Buenos Aires, de kledingmerken van Buenos Aires en shoptips voor verschillende wijken.

Advertentie

Een gedachte over “Fashion baby fashion! Styleguide voor Buenos Aires

Voeg uw reactie toe

Reageer op deze post

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: