Piece # 69 – Meer dan alleen een auto

De auto is meer dan alleen een auto, en zeker in Argentinië. En autorijden betekent meer dan alleen je eigen vervoer hebben, ook in Argentinië. Hier volgt in het kort mijn uitleg van waar de auto zoal voor staat.

1. De auto onderscheidt. Autobezitters tonen hiermee aan dat ze redelijk goed verdienen, hun zaakjes op orde hebben. Een cero kilómetro is een nieuwe auto (ondanks dat je al vrij snel na aankoop niet meer op 0 km zit, is dit toch de enige geldige term). Cero kilómetro-bezitters tonen aan dat ze zeer goed verdienen, en hun zaakjes nog beter op orde hebben dan de rest. Zij eisen met hun rijgedrag een plek op bovenaan in de weggebruikers-hierarchie en denken daardoor het meeste recht hebben op voorrang, wegbreedte en parkeerplekken.

2. De auto is entertainment. Behalve het rijden zelf, biedt de auto veel gespreksstof voor het mannelijk geslacht. Een gesprek wordt niet zelden opgestart met: Alles goed? Je vriendin/vrouw/kids ook? En je auto? Dan volgt er een relaas over wat eraan scheelt of welk probleem er zojuist verholpen is, of er al zicht is op een nieuwe en wat voor één dan, en welke afwegingen er nog te maken zijn. In een stad met zoveel auto’s, is het voor de meeste inwoners onmogelijk om niet doorlopend een vergelijkend auto-onderzoek uit te voeren. Ik doe hier ook aan mee terwijl ik fiets. Dan denk ik bijvoorbeeld: “oh kijk de nieuwe (Volkswagen) Gol is uit, wat een verbetering ten opzichte van het vorige model.” Of: “jeé hoe heeft deze gast in godsnaam een bijna vierkante, goudkleurige Daewoo kunnen kopen?”

3. Voor de man is de auto een domein, een speelgoedobject en een verlengstuk van zijn seksualiteit. Hij domineert, koestert en verfraait zijn auto als het maar even kan. De auto is er om indruk te maken. Wie er ook maar de geringste schade aan toebrengt, ook al is het volstrekt per ongeluk in de onmogelijke verkeerssituaties die BA weet te genereren, krijgt een keihard la puta que te parió (!!!!) naar zijn hoofd. “De hoer die jou gebaard heeft!”. Veel erger dan dat is er niet. Ga maar na: de enige die altijd respect verdient is je moeder (de auto komt direct daarna). Dus als je iemands auto schade toebrengt, zal deze persoon zich wreken door je moeder te beledigen. Tja, lang leve de auto.

Credits: foto bovenfoto onder

Advertentie

2 gedachten over “Piece # 69 – Meer dan alleen een auto

Voeg uw reactie toe

  1. … met deze auto-manie in het achterhoofd is fietsen een intrigerende activiteit in deze stad, waarmee je zo ongeveer je eigen doodvonnis tekent (had je maar geen fietser moeten worden, lijken de cero-kilometro rijders, taxichauffeurs en overige wegpiraten te denken). Volgende eerste-zondag-van-de-maand maar weer eens aan de Masa Critica meedoen…..

Reageer op deze post

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: