Piece # 76 – Eten en drinken: 10 dingen die je geproefd moet hebben in Argentinië


Dat van de steaks en de barbecue weten we nu wel. Wat heeft Argentinië nog méér te bieden als het om eten en drinken gaat?
Hieronder 10 (vegetarische) aanraders:
 • 1. Queso con dulce

Het meest klassieke Argentijnse dessert. Deze voorloper van de cheesecake is hét bewijs dat de gastronomische kennis van de Argentijnen verder reikt dan gegrild vlees. Queso staat voor een stukje kaas. Mijn voorkeur gaat uit naar de cremoso, een kruising tussen mozzarella en roomkaas. Dulce is een enorm ingedikte jam, zo dik dat je er plakken van snijdt. Die plakken leg je ieder bovenop een evengroot stuk kaas en smullen maar!

De dulces zijn meestal gemaakt van batata (zoete aardappel) of membrillo (kweepeer).

 

 • 2. Ijs van Jauja

Jauja is zo’n ijswinkel waar je 30 blokken voor omrijdt. Of hoeveel blokken je er dan ook vandaan woont. Patagonische ijssmaken die je nooit meer vergeet.

 

 • 3. Zoete aardappel op de BBQ

Niets beter dan een zoete aardappel die precies lang genoeg (en in aluminiumfolie) tussen de kooltjes heeft liggen garen. Als je hem opensnijdt hoeft er dan zelfs geen zout, peper of saus overheen. Gefrituurd is de batata ook enorm lekker trouwens.

 

 • 4. Pizza met de dikste laag mozzarella die je ooit zal eten

De Argentijnse pizza’s zijn zeer groot. En zeer overdadig belegd met slechts 2 of 3 ingrediënten (olijven niet meegeteld). Als je eenmaal aan dit idee gewend bent, kun je met een gerust hart naar één van de duizenden goede pizzeria’s in het land om una grande napolitana te delen (délen dus). Daarna uitblazen van zoveel mozzarella-geweld. En heel groot “sporten” in de agenda schrijven voor de volgende dag.

 

 • 5. Rode wijn (vergeet die rosé!)

Argentinië is als wijnland nog niet helemaal ontdekt door de rest van de wereld. De provincies Mendoza, Neuquen en San Juan produceren al een halve eeuw goede wijnen. Rode wijn kun je overal kopen, tot in de kleinste supermarktjes. Het populairst zijn de Cabernet sauvignon, Malbec en Pinot Noir.

We zijn hier niet in Frankrijk dus verwacht geen uitgebreid assortiment rosé’s. Het is warm, zeg je? Dan mogen er ijsblokjes in het glaasje rood.

 

 • 6. Gevulde pasta

Ravioles, sorrentinos, cappelettis of simpelweg ñoquis (gnocchi), allemaal even verrukkelijk. Overal vers verkrijgbaar, grote porties, goede geraspte kaas erbij. In restaurants bestel je de saus er apart bij. Hier is veel keuze in, variërend van een eenvoudige tomatensaus tot zeer gevulde estofados.

 

 • 7. Humita

Humita is een maispulp (deze omschrijving doet dit magische gerecht ernstig te kort!), die op een voortreffelijke manier bereid wordt met ui, paprika en kruiden. Je wilt ervan blijven eten. Traditioneel gerecht uit de noordelijke streken.

 

 • 8. Alfajores

De stroopwafels van Argentinië! Is bij stroopwafels de boter die het hem doet, hier is het de vulling van dulce de leche.

Koop alleen alfajores van Cachafaz of Havana. Er zijn namelijk veel producenten die “alfajor” zetten op de verpakkingen van hun goedkope, in nepchocola gedoopte gortdroge biscuitjes.

alfajores

Foto: lovelihood

 

 • 9. Koffie met medialunas

Heel simpel, maar doe eens als alle Argentijnen en ontbijt met een cafe (cortado, jarrito of con leche) en medialunas de manteca. Deze croissantjes zijn supervet, zoet en gelig van kleur. Ze zijn onweerstaanbaar, net als de italiaanse koffie erbij.

 • 10. Fernet coca

Dit lijstje gaat over wat je geproefd moet hebben, niet over wat je lekker zou moeten vinden.

Fernet is de meest bittere alcoholische drank op aarde. Argentijnen drinken het graag, met cola. Ze lijken hierin nogal alleen te staan want zelfs in Italië, waar Fernet is uitgevonden als medicinale kruidendrank, is het vandaag de dag bijna niet te vinden. Alleen voor gevorderden dus.

Advertentie

3 gedachten over “Piece # 76 – Eten en drinken: 10 dingen die je geproefd moet hebben in Argentinië

Voeg uw reactie toe

 1. Hoi Jakobien, ben vandaag weer eens begonnen met enkele kilo’s te willen kwijtraken.
  Ik kom op je Worldpieces en de Alfajores en kaas met jam trillen als in een hallicunatie boven mijn kwijlende mond, terwijl mijn maag schreeuwt om aandacht in welke vorm van voedsel ook.
  Ik ga eten koken, mijn taak roept. Be strong, Engelien

 2. Dag,
  8 januari a.s. hebben we een nieuwjaarsreceptie voor plm. 100 personen.Het thema is Argentijnse muziek en dans (tango) Bij de argentijnse wijn wilen we hapjes serveren, heeft u enkele tips om voor plm. 100 man een simpel hapje te maken??

  Groeten Gonny

Reageer op deze post

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: