Piece # 102 – Vlaams Belang vs. Gentse gezelligheidsguerilla

Beste Jan en Mieke,

Zoals beloofd sturen we een kaartje vanuit Gent. Spijtig genoeg draaide de leuke trip uit op een echte nachtmerrie.

Zo wandelden we door de Bourgoyen, maar we zagen meer vuilnis en sluikstort dan groen. Omwonenden zeiden dat dit nog op veel andere plaatsen in Gent zo is. En ook ons romantisch etentje gisterenavond viel in duigen toen om de haverklap een Roma ons bloemen probeerde aan te smeren. Een frisse neus ophalen op weg naar het hotel zou wel helpen, dachten we. (Je onthoudt best dat Gent niet geschikt is om er met de auto te rijden.) Maar dat de frisse neus zou eindigen in een bloedneus omdat enkele ‘jongeren’ het gemunt hadden op ons geld, stond niet in onze planning…

Hopelijk gaat het morgen wat beter. Dan hebben we een afspraak met het Vlaams Belang. Deze partij heeft wel oor naar ons verhaal (de burgermeester was te druk aan het twitteren om ons te spreken) en heeft een 10-puntenplan klaar waar de Gentenaars wel beter van worden.

Vele groeten uit Gent,

Bart en Els

Kortgeleden viel dit postkaartje op de mat. Het Vlaams Belang (voormalig Vlaams Blok) laat ons op een (k)luchtige manier weten hoe de stad Gent er volgens de partij aan toe is.

Als inwoner van de typische migrantenbuurt Dampoort kan ik geen van de aangehaalde argumenten bevestigen, op dat van de auto-onvriendelijkheid na. Wat in mijn ogen juist een groot pluspunt is.

Gelukkig ben ik niet de enige die er zo over denkt.

Parodie

Een groep Gentenaars die zich de Gentse Gezelligheidsguerilla noemt maakte een soortgelijk kaartje, maar dan met positieve beelden. Deze parodie op het bittere VB-kaartje werd bij 5000 huisadressen via de brievenbus afgeleverd.

Cordon sanitaire

Waarom kiest het VB voor deze creatieve direct mail campagne? Heel simpel, in de reguliere media krijgt de politieke partij maar weinig aandacht. En belangrijker: haar macht is beperkt. In 1992 stemden alle regeringspartijen in met het cordon sanitaire: dat betekent dat elke Vlaamse partij in geen geval bestuursakkoorden afsluit of politieke afspraken maakt met het Vlaams Blok. De belangrijkste reden hiervoor was dat het 70-puntenprogramma van de partij in strijd was met het Europese verklaring voor de rechten van de Mens. Of het nu wel of geen democratisch besluit is geweest staat nog altijd ter discussie.

Toen het Vlaams Blok werd omgevormd tot Vlaams Belang is er besloten geen nieuw cordon sanitaire in het leven te roepen. Maar, in zekere zin houdt de Vlaamse politiek nog altijd voet bij stuk, want er geen enkele partij ziet reden tot samenwerking met het Vlaams Belang. Sommige politicologen redeneren dat het VB juist dankzij het cordon sanitaire heeft kunnen uitgroeien tot een van de grootste partijen in Vlaanderen.

De Nederlandse politiek koos, zij het met pijn en moeite, voor de democratische weg. Alle partijen kregen gelijke kansen en Geert Wilders haalde de voorpagina’s. We weten nu in elk geval dat een nationalistische, rechts-populistische partij die artikel 1 van de Grondwet wil veranderen, niet alleen een grote belemmering kan zijn voor de besluitvorming in de Tweede Kamer, maar ook de regering kan doen vallen.

Maar is Nederland hiermee volledig uit de droom geholpen? Een eventuele Nederlandse Gezelligheidsguerilla heeft nog tot september om in actie te komen.

Advertentie

Reageer op deze post

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: