Piece # 104 – Gewoon omdat het kan: 10 dagen feesten!

We zijn aan het aftellen. Niet alleen tot de zomer los zal barsten, maar vooral tot het startschot klinkt voor de Gentse Feesten. Van 13 tot 24 juli zullen de straten van Gent vollopen met een feestende massa van Gentenaars en feesttoeristen, die speciaal voor de gelegenheid deze kant op komen. 

We mogen flink losgaan, zo lijkt het campagnebeeld ons te willen zeggen. Check ook de paraplu die deze dame uit voorzorg bij zich heeft gestoken.

Basisingrediënten

De Gentse Feesten was oorspronkelijk een arbeidersfeest, en nog altijd sluiten de meeste bedrijven en organisaties deze week hun deuren. Er kan dus flink doorgehaald worden en aan goede zin en sfeer zal het niet ontbreken.

Pintjes (maar ook cava en andere borrels) zijn in Vlaanderen een onmisbaar ingrediënt in het leven, dus ook zeker tijdens de Gentse Feesten.

Theaters, muziekzalen en musea bieden tijdens de Gentse Feesten speciale programma’s en voorstellingen aan. Een lekkere dosis cultuur dus, gratis of tegen kleine prijsjes. Er vinden ook nog eens vier parallelfestivals plaats: Gent Jazz, het Puppetbuskersfestival, het straattheaterfestival en 10 Days Off.

Electronische nachten. Sinds 1995 gaan de feesten vergezeld van 10 Days Off, een van de toonaangevende technofestivals in Europa ever since. De Vooruit is de tempel waar tien nachten achter elkaar pionierende electronische muziek in alle denkbare subgenres en stromingen klinkt. Het Amsterdamse zusje 5 Days Off doet het ook al jaren goed, maar  ík ben nu vooral nieuwsgierig naar de sfeer hier op het origineel!

Overbodig te vermelden: muziek is de rode draad. Reggae, pop, vlaamse smartlappen, latin vibes, balkan, jazz, chansons, opera, klassiek, enzovoort. De meeste optredens vinden plaats op de stadspleinen.

Waarvandaan?

De Gentse Feesten zijn ontstaan toen in de 19e eeuw het ‘gewone volk’ zes dagen per week in de fabrieken werkte. Vaak was dat afzien tegen een hongerloontje. ’s Zondags werden er vaak wijkfeesten of volksfeesten georgeniseerd, waarbij de pintjes rijkelijk vloeiden en wat veel verzuiming veroorzaakte op de maandagen.

Het stadsbestuur van Gent besloot in 1843 om alle feesten te bundelen zodat alle arbeiders gezamelijk slechts eenmaal verzuimden. Voilá: de Algemene Kermis was geboren. Hoe deze volkse kermis, na diverse ups en downs, heeft kunnen uitmonden tot de grote trots van Gent, lees je hier.

Meefeesten?

Zin gekregen in dit feestje? Aan een speciale selectie naar geheime criteria (niet geheel onbeïnvloed door eventuele omkopingen) van inschrijvers zal ik een x-aantal logeerplekjes weggeven.

Voor de thuisblijvers die niet te druk zijn met vakanties en andere festivals, zal ik semi-live bloggen, instagrammen en twitteren. 

Advertentie

Een gedachte over “Piece # 104 – Gewoon omdat het kan: 10 dagen feesten!

Voeg uw reactie toe

Reageer op deze post

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: