Piece # 105 – Wat maakt de Gentse Feesten zo speciaal?

Nederland is wereldkampioen festivals organiseren en de crisis weerhoudt ons landje er niet van om koploper te blijven. Je hoeft je eigen dorp niet eens uit om een of meerdere zomerfestivals mee te maken: electronisch, pop, rock, jazz, mossel, zomerpark of ‘classique’. 

Bij Sint Jacobs

In Vlaanderen geldt het principe van iedere stad z’n eigen trots, eh festival, al een aantal decennia en de Gentse Feesten spannen hier de kroon. Het volksfeest gaat al jarenlang steady. Zaterdag 14 juli was de aftrap en sinsdien ben ik bijna iedere dag in het stadscentrum te vinden geweest. Sfeer opsnuiven, ontmoetingen, muziek (van smartlap tot dubstep), regen (bummer!) en een drankje op z’n tijd (want je moet het tien dagen vol zien te houden) vormden de basismix voor al die gezellige avonden.

Ik stelde anderen en mijzelf de vraag: wat maakt de Gentse Feesten zo speciaal?

“Het komt bijna nergens voor dat het hele stadscentrum tien dagen lang vol feestgebeuren is.”

“Je hebt tien geweldige dagen waar je nieuwe nieuwe muziek en mensen leert kennen, en dat zonder een plan te hoeven trekken. Afspraken maken hoeft niet want je komt bekenden automatisch tegen.”

“Eigenlijk niets, maar het is wel heel leuk!”

“De hele stad één grote bar, wat wil je nog meer?”

“Er zijn unieke initiatieven, bijvoorbeeld dansen zoals in de fifties in de Swing Cité.”

Swing

Met mijn ervaringen van de afgelopen week kan ik hier aan toevoegen:

De sfeer is zeer gemoedelijk en positief. Dronken mensen zijn er zeker, maar vechtpartijtjes of andere onaangename toestanden doen zich nauwelijks voor. Bij Nederlanders gaat het toch eerder de kant op van plat en luidruchtig (check dit geluidsfragment over Nederlanders op de Gentse Feesten). Dikke plus voor de Vlamingen.

Verrassende straatoptredens op onverwachte plekken en momenten: theater, ensembles, bands. Geen idee of ze allen ook onderdeel uitmaken van het officiële programma en dat maakt ook niet uit, gedanst heb ik!

Het festival heeft z’n eigen typische eet- en drinkgewoontes zoals de botram (boterham) met uuflakke (kopvlees), de spitburger, of wat dacht je van een Irish koffie voor later op de avond (lekker warm zonder de alcoholtoevoer stil te zetten)? Ook gesignaleerd: Gentse jenever met fruitsmaakjes en cocktails die de vrolijke latin vibes van het Polé Polé podium vergezellen.

Polé polé

Het gegeven dat de feesten gratis zijn, maakt het extra relaxt en ongedwongen. Niet alles hoeft nu en vandaag, morgen is er weer een feestdag. Voor internationale topartiesten moet je hier niet zijn. Daarvoor zijn er andere festivals met geweldige line ups in overvloed. Ik noem een Pukkelpop, Klinkersfestival, Feest in het park en de Lokerse feesten hier 15 km vandaan met oa. New Order, Damian Marley, Selah Sue, Gorillaz en UB40. Logischerwijs trekt ge dan uwen bankkaart voor entree.

Advertentie

Reageer op deze post

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: