Piece # 111 – Het centrum van Brussel

Maandag was ik in Brussel en eindelijk had ik de gelegenheid om er eens de sfeer op te snuiven. Ik kende deze veelbesproken stad namelijk alleen vanachter het raam van de Eurolines-bus. En dan krijg je haar niet bepaald van haar beste kant te zien. Hoe anders was dat nu!

Ik heb de buurt rondom het Centraal station verkend. En dat bleek een perfect vertrekpunt voor de toeristische wandeling door “klassiek brussel”. Het station zelf was eigenlijk het enige minpunt van dit tripje: het is te krap, het is chaotisch druk en voor mij voelde het alsof ik door een ondergronds, driedimensionaal labyrint liep (waar ik dan ook steeds opnieuw de weg kwijtraakte).

Niet gehinderd door enige voorkennis of praktische hulpmiddelen zoals een kaart, begaf ik me in de Brusselse straten. Het was druk, zeker voor een maandag, maar met de stroom mee kwam ik direct uit op de Grote markt, bij Manneke Pis en de Kunstberg.

Eclectisch Brussel

VLNR: 1. Hippe gevel die onderdeel uitmaakt van een solidariteitscampagne. 2. De grote markt, druk met toeristen. 3. I ♥ Calimero!  4. Dubbele straatnaambordjes overal vanwege de tweetaligheid, en dan hebben sommige straten ook nog eens twee namen. Tja, dan past die space invader er ook nog wel bij.

Les gourmandises

VLNR: 1. Een gigantisch wafel- en creperestaurant met een wat vreemde naam (of ligt dat aan mijn Frans?). 2. Wafels met allerlei toppings. 3. Volop in de etalages bij alle chocoladewinkels: speculaaspoppen. 4. Brussel centrum lijkt patent te hebben op de meest exclusieve chocolatiers en biscuitiers. Maar ook talloze kleine zaakjes met zeer exclusieve boeken, prints, filmparafernalia, strips, messen, snoepjes, olijfolieproducten, etc, etc.

Manneke pis

Hij is klein en hij staat in een onopvallend hoekje (met natuurlijk drommen toeristen eromheen), maar het is wel de enige echte.

Het centrum van Brussel is hartstikke knus en doet je de grauwe massa eromheen snel vergeten. Zeker nu er overal lichtjes hangen en men gaat straks ongetwijfeld groots uitpakken wat betreft de kerstsfeer. Op de grote markt waren alvast een paar mannen bezig allerlei een kerststal te bouwen ter grootte van een huis…

Terug voor cultuur

Ik weet één ding zeker. Ik wil zo snel mogelijk terug naar Brussel en dan voor een rondje cultuur. De kunstberg (helaas geen foto’s van omdat het inmiddels donker was geworden) met daarop enkele musea, het Jacques Brel museum en de Toots Thielemansclub hebben alvast mijn aandacht getrokken. De Botanique, Ancienne Belgique, de Latinowijk en de Dansaertbuurt staan ook nog op mijn to-do-lijst.

Advertentie

Reageer op deze post

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: