Piece # 112 – Havenpost

Zaterdagochtend. Kraakhelder, zonnetje en een winterse temperatuur net boven nul. Het perfecte moment om eens naar het havengebied te fietsen, dacht ik.

Wij kijken vanuit huis op de dokken (voorhaven) van Gent, dus het is maar een paar minuten fietsen naar de haven. Allerminst een toeristisch hoogtepunt, maar een couchsurfer (die pas in Gent woonde) vertelde me eens dat hij het Gentse zeehavengebied op de fiets had verkend. Fascinerend, volgens hem, en er zijn gewoon fietspaden. Ik hield het in mijn achterhoofd omdat ik het wel een stoer plan vond: op mijn roze fietsje langs het Gent-Terneuzenkanaal crossen.

vogels2

fabriek

Oude fabriekspanden Oude fabriekspanden. Met franstalige belettering op de gevel.
Opvallende schoorsteenOpvallende schoorsteen. De omheining van dit terrein heeft om de zoveel meter een rechtopstaand betonnen ‘kader’. steamyVeel rook en stoom. steamy2 veerpont Veerpont bij Langerbrugge.

De Gentse haven ligt niet aan zee, maar ook niet direct aan een rivier. Via de Westerschelde, bij Terneuzen, komen de schepen het Gentse havengebied in. Daar vaart men door het Gent-Terneuzenkanaal totaan Gent. Het havengebied beslaat 32 km tussen Gent en Zelzate. Er is veel bedrijvigheid: verwerking van steenkool en ijzererts, staalindustrie, ’s werelds grootste papierfabriek Stora Enso, een Volvofabriek, graanopslag, chemiebedrijven, etc.

Antwerpen en Brugge hebben ook eigen havens, die via een kanaal met de zee verbonden zijn, deze hebben een grotere capaciteit voor zeetransport dan de haven van Gent.

Advertentie

3 gedachten over “Piece # 112 – Havenpost

Voeg uw reactie toe

Reageer op deze post

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: