Piece # 115 – In een uurtje naar Frankrijk: Lille

Fantastisch aan wonen in België, en meer specifiek Gent, is dat de Franse grens op slechts een uur treinen ligt. En als je dacht dat Noord-Frankrijk niet zoveel te bieden had, dan ben je zeker nog niet in Lille geweest.

Wij wel, we zijn net terug. En wat was het een aangename verrassing!

Lille was in 2004 Culturele Hoofdstad van Europa en herbergt sindsdien het ene culturele festival na het andere. De stad is, in onze ogen, Franser dan Frans. Want behalve kunst en cultuur zagen we ook overal waar we maar keken patisserie, goed geklede mensen, charmante woningen, boetieks, crêperies en moeilijke autorij- en parkeertaferelen.

Natuurlijk is er geen Eiffeltoren en geen Seine (laat staan bruggen waar je samen met je geliefde een slotje aan kunt hangen), maar in veel opzichten doet Lille niet onder voor Parijs. De mensen bijvoorbeeld, zijn er veel meer down-to-earth, ze zijn extreem vriendelijk.

Waar hebben wij van genoten?

  • De zondagmarkt in Wazemmes. Een soort Albert Cuyp / curiosamarkt met extra veel eettentjes, bedelende Roma, straatmuzikanten en veel hippe inwoners die naar deze markt komen om voor weinig bloemen, groenten en fruit inslaan. Een ervaring. Bij de omringende koffietentjes en bakkers moesten we in de rij staan, maar dat was de moeite waard!
  • Het Palais des Beaux Arts. Een klassiek museum met een oppervlak van maar liefst 22000 m2.

palais des beaux arts Lille

  • De Zoo. De toegang is gratis en wij verwachtten daardoor eigenlijk niet veel meer dan een paar volières en reptielen. Die er overigens ook waren; het betrof dieren die bij de douane in beslag genomen waren tijdens pogingen tot trafficking. Maar er waren onder andere ook neushoorns, lama’s, coaties, zebra’s, apen, slangen, pelikanen (wij stonden net daar toen één van hen door het hek ontsnapte!) en tientallen soorten kleine aapachtigen.

De ontsnapte pelikaan

  • Het goddelijke brood. Niet de gewone baguette, maar juist het iets zwaardere, desemachtige stokbrood met een harde korst.

franse baguette

  • De espresso, die overal even goddelijk was.
  • Het oude centrum is vrij groot en uitermate geschikt om op je gemak doorheen te slenteren. Met een hoog gehalte aan smaakvol ingerichte winkels: interieurdesign, wijnen, handgemaakte sieraden, boeken, kleding, crêperies, artistieke chocolateries en patisseries waar je gerust een uur likkebaardend voor de ruit blijft staan.

taartjes-patisserie

stad lille

bollen winkel

  • De meeste hotels en het oude centrum liggen op 5 min loopafstand van station Lille-Flandres. Voor ons bedroeg de reistijd maar 1u20 van deur tot deur. Luxe!

Hart op straat - Lille

Advertentie

Reageer op deze post

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: