Piece # 118 – Op fotosafari in Doel

Wasda, Doel?

In het Antwerpse havengebied, vlak aan de Nederlandse grens, ligt het dorpje Doel. Het is een verlaten dorp. Op een paar huizen na is alles onbewoond. Naar schatting heeft Doel nog 30 tot 40 inwoners.

In hipsterland staat het dorp bekend als uitermate geschikt voor een “urban fotosafari”. Hoewel je urban beter vervangt door polder, blijkt het inderdaad een geweldig interessante spot. Verkrotte huizen, overwoekerde tuintjes en fantastische street art op de muren zijn alomtegenwoordig. Verder kun je op de kaai langs de Schelde wandelen en containerschepen zien passeren. De inmense koeltorens van de kerncentrales Doel I-IV zag ik nog nooit zo dichtbij.

Waarom is Doel verlaten?

Doel zou eigenlijk hebben moeten plaatsmaken voor uitbreiding van de Antwerpse haven. Het megagrote Saeftinghedok zou dwars over Doel en een paar andere gehuchten komen te liggen. Bewoners konden vrijwillig hun huis verkopen aan de gemeente, en zo is het ‘leeggelopen’ nadat de plannen voor de aanleg van het dok bekend werden. Niet zonder protest, overigens. De inwoners wilden hun 400 jaar oude dorp niet zomaar opgeven, natuurlijk. Het nieuwe dok zou enorm veel gaan kosten (hoeveel precies, dat is nooit openbaar gemaakt), en bovendien de bereikbaarheid van de kerncentrales (en daarmee de veiligheid) verminderen. ‘Maar hee, het levert wel 5000 banen op’ was het weerwoord van Haven en Politiek. Het plan stagneerde om verschillende redenen. Vijftien jaar later is het dok er nog steeds niet. En Doel is… eh, net niet van de kaart geveegd.

Hoe dit zo heeft kunnen gebeuren, zie je in deze video.

En nu?

Een benarde situatie, niemand weet welke kant het nu op gaat. Het is onzeker of het Saftaengedok er ooit zal komen.

Eén ding is wel zeker, het is de moeite waard om een kijkje te nemen in Doel. In het overgereguleerde Nederland tref je dit niet aan. Weest gewaarschuwd: je bent niet de enige. In het weekend wordt het dorp overspoeld met dagjesmensen, al dan niet met camera om de nek.

Doel8

Doel3

DSCF8022

Haven

Doel haven

Doel7

Doel5

Doel6

binnen-detail

Doel1

Advertentie

Reageer op deze post

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: