Piece # 120 – Pakjesavond met een twist

Wat krijg je als je Sinterklaas viert met een intercultureel gezelschap waarvan 2/3 nog nooit Sinterklaas heeft gevierd? Pakjesavond met een twist.

Onze pakjesavond begon in de keuken. Er moesten nog empanadas worden afgebakken en hier en daar andere meegebrachte gerechten gefinetuned. Geen stamppot, warme chocolademelk of pepernoten, het kwam eerder in de buurt van een kerstdiner met oa. Spaanse paté en hapjes, een Franse terrine en een quiche, Argentijnse empanadas en een speculaas-chocoladetaart. Plus fantastische wijn en twee chocoladetaarten.

Toen het op cadeautjes uitpakken aankwam, bleek dat het concept Sinterklaascadeaus nader toegelicht moest worden. We hadden met veel enthousiasme lootjes getrokken en zouden ook een gedicht maken. Toen ik dus voorstelde dat we de cadeautjes het best allemaal midden in de kamer zouden leggen, dacht men dat ik zomaar wat brabbelde. Een cadeautje overhandig je immers zelf aan de ontvanger, toch?

Wat het onderdeel ‘gedicht’ betreft, hier bleek iedereen een volkomen eigen interpretatie van te hebben gemaakt. Sommigen dachten dat het allemaal een grapje was en hadden dus geen gedicht gemaakt. De rest dacht dat je je eigen gedicht zelf moest voordragen aan de ontvanger (dit onderdeel had ik dus iets beter moeten uitleggen!). Een romantisch idee wel. Ik werd steeds nieuwsgieriger naar de gedichten zelf! We besloten ter plekke om degenen zonder gedicht een paar regeltjes te laten schrijven, zodat toch iedereen een klein gedichtje zou krijgen. Iedereen mocht zelf bepalen of ie z’n zelfgeschreven gedicht voordroeg, en dit bleek verreweg de populairste optie.

We hoorden een Engelstalig proza dat een warme vriendschapsverklaring was, een Franstalig gedicht dat juist perfect rijmde, nog een Engelstalige die bijhorende cadeaus kort maar krachtige uitlegde. Mijn gedicht was het enige typische Sinterklaasgedicht. De prijs voor het beste gedicht ging naar… Ariel, die op zeer poëtische en komische wijze het op taalverschillen gebaseerde onbegrip tussen Spanjaarden en Argentijnen uiteenzette.

Elk cadeau en gedicht werd in ontvangst genomen met een dikke omhelzing. De cadeaus waren trouwens bij iedereen op het lijf geschreven. We sloten af met champagne, de twee chocoladetaarten en muziek. De toon is gezet voor volgend jaar.

pakjes

Advertentie

Reageer op deze post

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: