Piece #100 – Review: Het Lam Gods

Hemelvaartsdag. Tijd voor een religieus getinte activiteit.

Nee, dat dachten we eigenlijk niet. Maar we waren bezig met een kleine TRACK toer door de stad (TRACK is een nieuwe hippe kunstroute in Gent. Het duurt nog de hele zomer dus wellicht zal ik hier binnenkort ook een review van plaatsen). Toen we eenmaal met onze fietsjes over de keitjes van het St. Baafsplein hobbelden, besloten we meteen maar even Het Wereldberoemde Schilderij Van Grote Historische Waarde te gaan bezoeken: Het Lam Gods.

Want wereldberoemd is het, en wij wisten eigenlijk niet waarom. Terwijl we toch behoorlijk kunstminnend en kunstminded zijn, maar misschien niet in traditionele zin. Tijd om even te gaan kijken waarom er dagelijks busladingen Koreanen de Sint Baafskatedraal bezoeken, alleen vanwege dit schilderij.

Het schilderij ziet er zo uit:

Het lam Gods

Om het te mogen zien betaal je 4 euro. Deze toegangsprijs rechtvaardigt zich vanwege drie aspecten.

  • De grootte

Het schilderij is behoorlijk van omvang en bestaat uit 12 panelen. Met andere woorden, je neemt er even de tijd voor om het te bewonderen. En ja, de kwaliteit van het schilderwerk is subliem. Let zeker op de details: kledingstukken van brocante lijken nét echt, het middenpaneel toont 42 identificeerbare soorten vegetatie, de afgebeelde discipelen en diaken hebben vreemde accesoires bij zich (één van hen houdt bijvoorbeeld een tang vast met zijn uitgetrokken tong ertussen).

  • De audiogids

Je krijgt een audiogids met uitleg, en dat is maar goed ook want zonder deze uitleg is het schilderij één groot vraagstuk voor de leek. Is dat nou Jezus? Waarom staan al die groepjes mensen dat lam aan te staren? Waar staat dat kleine straaltje bloed uit het hart van het lam voor?

Ook wijst de audiogids je op bijzondere details die je anders misschien over het hoofd had gezien, waaronder de zaken die ik hierboven noemde.

  • De katedraal

Ik veronderstel even dat de toegangsgelden voor de kapel van Het Lam Gods ook ten goede komen aan conservatie van deze imposante katedraal. Deze is een bezoek op zich waard (dat kost niets). Er is geen wand of pilaar die niet voorzien is van marmeren beeldhouwwerken, het glas in lood is prachtig, zo als ook de architectuur. Ondanks de sobere kleuren is het interieur een dus pracht en praal die ons weer eens herinnert aan de macht en aanzien dit ‘Huis van God’ ooit had.

Mijn eindoordeel

Sinds het schilderij in 1432 afgekomen is, zijn er vele studies verricht om ieder afgebeeld element te kunnen identificeren en een plek te geven in de historiek van het Christendom. Maar sommige zaken zijn nog steeds niet verklaard, wat het tot een mystiek kunstwerk maakt. Van een sublieme kwaliteit en uitblinkend in schildertechniek. Bovendien heeft het werk door de eeuwen heen beeldenstormen, gijzelingen en roofovervallen doorstaan, in alle opzichten een historische krachtpatser dus.

Op deze website kun je het werk bekijken in 100 miljard pixels.

Advertentie

Reageer op deze post

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: