#130 – Cambodja: Angkor Wat en andere ongelofelijke tempels

Angkor thom

Vlakbij het stadje Siem Reap is een relatief klein gebied waar het vol ligt met tempelruïnes. De tempel Angkor Wat is de meest bekende, dit is het grootste religieuze bouwwerk op aarde en het staat op de Werelderfgoed lijst. Terecht dus dat deze thuishoort tussen andere belangrijke bouwwerken als Machu Picchu, de Mayastad Tíkal, de Piramides van Cheops en de Chinese muur.

Wanneer je Angkor Wat bezoekt, maak je een tour (dit kan per fiets of per tuktuk) langs een stuk of tien reusachtige, imposante tempelcomplexen. En er zijn er nog veel meer, dus als je ze allemaal zou willen zien, trek er gerust een week voor uit. Elke tempel heeft zo zijn bijzonderheden. Mijn grote favoriet is Ta Prohm, de tempel die is overtaken door jungle. Deze is trouwens ook wereldberoemd, want Indiana Jones en Tomb Raider werden hier opgenomen.

Mijn idee is om er niet teveel woorden aan vuil te maken, dus hieronder vooral foto’s. Maar bij een wereldwonder als dit hoort wel enige context, dus voor de liefhebbers toch even een beknopte samenvatting.

Hoe kwamen al deze tempels hier?

En waarom zijn ze zo groot?

Het Khmerrijk was tussen de 9e en 13e eeuw het machtigste rijk van Zuidoost Azië, waarvan de invloed zich uitstrekte over het hedendaagse Cambodja, Laos, Vietnam, Myanmar en Maleisië. De hoofdstad Angkor was de stad waar de koningen woonden. Elke koning in de lijn der troonopvolging liet, zoals de traditie voorschreef, tempels bouwen. Het was ook traditie dat een nieuwe tempel de reeds bestaande religieuze bouwwerken moest overstijgen qua afmetingen en esthetiek. De religie was het hindoeïsme en later ook het boeddhisme, beiden kwamen vanuit India. Zo is Angkor Wat gebouwd tussen 1113 en 1145, tijdens de regeerperiode van koning Suryavarman II. Dit is een hindoetempel, maar later in de geschiedenis is deze in gebruik genomen als boeddhistische tempel. Zo zijn er afbeeldingen van hindoeïstische goden in de muren gegraveerd, maar zie je in verschillende ruimtes grote Boeddhabeelden staan.

De Bayontempel, in de latere hoofdstad Angkor Thom (een paar kilometer verderop), is gebouwd als bboeddhistische tempel. De godheid Avalokiteshvara (die volgens de meeste geschriften staat voor compassie) is uitgehouwen in steen in veel van de torens, vaak aan elke kant zodat je hem vanuit alle windrichtingen kan zien.

angkor wat zonsopgang

Angkor Wat net voor zonsopgang. Het was bewolkt, anders zou dit nóg mooier zijn geweest.

mensenmassa angkor wat

Hier zie je de mensenmassa die is uitgerukt om Angkor Wat bij zonsopgang te zien. We schrijven 5.30 uur in de morgen. Toen het eenmaal licht was zijn mijn reisgenootje en ik de tempel in gegaan, en vervolgens door naar de volgende. Vreemd genoeg waren er maar weinig mensen met hetzelfde plan: het was zó rustig overal, we hadden bijna alle tempels voor onszelf!

angkor wat

Angkor Wat is 65 meter hoog en het hele complex beslaat een gebied van 1 km².

detail

Wat een details! Vooral bij Angkor Wat valt dit op.

aapjes bij angkor thom

Aapjes zorgden voor het nodige spektakel.

Poort naar angkor thom

De toegangspoort tot Angkor Thom, met vier keer het hoofd van Avalokiteshvara.

Het tempelgebied is doorkruist met doorgangswegen. Woon-werkverkeer en tuktuks met toeristen erin wisselen elkaar af om onder deze poort door te kunnen.

P1000913_s

Veel jungle, veel groen en een lekker vochtig en warm klimaat.

P1000960_s

Nog niet alle blokken steen liggen weer op hun oorspronkelijke plaats…

boedha met hindu afbeeldingen

Hindoe-graveringen met een Boeddhabeeld ervoor. Waarom dit beeld geen hoofd meer heeft? Diefstal. Jarenlang zijn er honderden hoofden van boeddha’s en (delen van) tempelgravures weggeroofd en vervolgens verkocht aan musea, op zwarte markten, et cetera.

vrouw verlaat tempel

Niet vergeten: de tempels zijn nog steeds in gebruik!

boedha in angkor wat

Mooi en onwerkelijk tegelijkertijd.

boomwortel angkor wat

ta prohm

 

Verder geen avonturen

Angkor Wat wordt erg druk bezocht, wat logisch is. Wat ik op het eerste gezicht minder logisch vond, was dat je hier voornamelijk Aziatische toeristen ziet. Het grootste deel van de bezoekers komt uit China, Hongkong, Zuid-Korea, Indonesië en India. Zij vliegen meestal voor een weekje of zelfs weekendje over!

Dat Siem Reap zo op toeristen is voorbereid maakt het tot een hele prettige, leefbare stad. Mijn hostel was top (zwembad, happy hour, restaurant en movieroom, en je betaalt maar 8$ per nacht), de restaurants waren goed en we hebben zelfs nog een hele goede live band zien optreden. In het centrum is het goed shoppen voor souvenirs, en moet je wel heel sterk in je schoenen staan wil je niet voor een spotgoedkope voetmassage of manicure gaan. Maar, er is één maar: op deze manier beleef je wel minder avonturen.

Op de heenweg dacht ik nog dat het avontuur altijd just around the corner is, want onze bus kreeg pech onderweg. De ongeasfalteerde weg was zo hobbelig dat er op een gegeven moment twee wielen vervangen moesten worden. Voor mijn vertrek uit Siem Reap, en Cambodja, had ik het allergoedkoopste nachtbusticket op zak, maar de terugreis verliep naar Cambodjaanse maatstaven meer dan perfect. Zo kan het dus ook.

 

 

Advertentie

Een gedachte over “#130 – Cambodja: Angkor Wat en andere ongelofelijke tempels

Voeg uw reactie toe

  1. Ik ben altijd weer verbaasd wat mensenhanden vroeger bouwden en konden bouwen met veel minder techniek tot hun beschikking. Deze zijn er een prachtig voorbeeld van. geweldig mooi en indrukwekkend.

Reageer op deze post

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: