#126 – Vietnam: 50 tinten groen in Sapa en Ba Be National Park

sapa

Eindeloze bergen en groene rijstvelden, ver weg van de stadse hectiek, dat is misschien wel de belangrijkste reden waarom ik een ticket naar Vietnam boekte. Vandaar mijn keuze om meteen het noorden van Vietnam te gaan ontdekken.

Trekken met de locals rondom Sapa

Ik reisde eerst met de nachtbus naar Sapa, een bergdorp waar het minority tourism de belangrijkste bron van inkomsten is voor de lokale bevolking. Mensen van de lokale gemeenschappen zoals de Hmong, Dzay en Rode Dzao heten je welkom, begeleiden je bij een trekking door het adembenemende landschap en laten je vervolgens mij hen thuis overnachten.

Dit was een hele leuke en aangename ervaring. Maar, het contact met de lokale bevolking kun je nu niet bepaald authentiek noemen, eerder commercieel. Je krijgt namelijk al snel gezelschap van Hmong dames en meisjes in prachtige klederdracht en de klassieke vraag “you buy something from me?” liet niet lang op zich wachten. Uiteraard gaan ze niet weg voordat je iets hebt gekocht. Toch had ik dit contact niet willen missen, en we leerden veel over hoe deze mensen leven. Zo trouwen ze heel jong (op hun 15e ongeveer) en krijgen ze vrij veel kinderen. De vrouwen werken traditioneel op het land (rijstbouw) of in het dorp en de man blijft meestal thuis om voor de kinderen te zorgen en klusjes te doen. Iedereen verbouwt rijst, meestal alleen voor eigen gebruik. Alles gebeurt met de hand, tenzij je je een buffel kunt veroorloven.

Hmong tribe Sapa

Waterbuffel Sapa

Onze gids, de mooie 22-jarige Giang, was erg spontaan en down-to-earth. Haar Engels was ongelofelijk goed. Ze liet ons ook haar eigen huis zien, waar ze met haar man en twee kinderen woont. Toen viel onze hele groep even stil. Dit was geen huis maar een grote hut. Op de aarden vloer lag een zeil waarop rijst lag te drogen. Geen meubilair, toilet of badkamer en ook geen keuken (er wordt op houtvuur gekookt wat door de dikke rook heel erg ongezond is). Twee bedden, een paar enorme zakken rijst en de televisie (grote delen van de dag is er geen electriciteit) zijn hun kostbaarste bezittingen.

De homestay waar we die nacht zouden slapen was groter opgezet, en hier waren zelfs een pooltafel, hangmatten en wifi aanwezig. We hebben heerlijk gegeten en daarna comfortabel geslapen terwijl het buiten heftig stormde en regende.

Sapa

 

Sapa Hmong village

 

Ba Be National Park en andere wereldwonderen

Toen ik mijn tour naar Ba Be National Park boekte, begonnen de ogen van de reisagente te glimmen en ontvouwde zich een brede glimlach. “Wow so nice, Ba Be is so beautiful! I went there on my honeymoon!” In verschillende reisbureautjes hoorde ik dat deze tour niet beschikbaar was wegens te weinig interesse (het is momenteel laagseizoen), dus in was erg in mijn nopjes toen ik hem uiteindelijk toch ergens kon boeken. In tegenstelling tot het drukbezochte Sapa, zou ik hier weinig andere toeristen tegenkomen en dat leek me een goede zaak.

Dus stapte ik om zes uur ’s ochtends in een minibus, waarin op dat moment negen Vietnamezen zaten en een Australiër. De hele driedaagse reis zou met deze minibus gebeuren. Dat was even slikken want we zaten best wel op elkaar gepakt, buiten was het bloedheet en de airco werkte niet fantastisch.

Toch genoot ik met volle teugen van deze tour. De Vietnamezen vonden het erg leuk om ons westerlingen te ontmoeten. Eentje bleek Frans te spreken (dat werd in de koloniale tijd onderwezen) en een ander Spaans (hij had in Cuba gestudeerd). Een bizarre ervaring in dit verre land. We hadden nog iets gemeen: we verheugden ons allemaal steeds weer enorm op het eten. Voor elke lunch en diner kregen we een hele tafel vol met allerlei vlees, vis, tofu, kool, pompoenbladeren, rijst, bouillon, pinda’s, aubergine, gebakken ei, loempia’s. En diverse dipjes to spice things up. Alles tegelijk en alles even lekker. Nu besefte ik pas hoe belangrijk eten is voor de Vietnamezen. Als ze vrienden of familie begroeten, zeggen ze niet “Hallo, hoe is het?”, maar “Heb je al gegeten?”

P1000322_klein

En dan Ba Be National Park (Ba Be betekent Drie baaien). Het middelpunt van dit natuurpark is een prachtig meer van 8 km lang. Je vaart met een bootje over dit heldergroene meer en overal om je heen zijn hoge bergen, van top tot teen begroeid met dichte jungle. Het is onbeschrijflijk. 50 tinten groen, overal waar je kijkt. Zo mooi. Er varen vissers voorbij in hun bootjes. We hebben her en der een stop gemaakt om een grot of tempel te bezoeken.

ba be lake vietnam

ba be lake vietnam

Verder bezochten we een zeer indrukwekkende grot Nguom Ngao. De op één na grootste in Vietnam. De allergrootste is pas een paar jaar geleden ontdekt en de enige manier om er te komen is door 7 dagen in de jungle te trekken. Nguom Ngao strekt zich enkele kilometers uit en terwijl je er doorheen loopt (of kruipt) zie je de ene indrukwekkende formatie na de andere: stalagmieten en stalactieten, van enorm groot tot heel klein en fijn, soms heftig glinsterend door de zouten in het gesteente.

grot Nguom Ngao

P1000427_klein

Derde hoogtepunt van deze tour was de Ban Gioc waterval. Deze bevindt zich precies op de Chinese grens, dus ene helft is Vietnamees en de andere helft Chinees. Dit is nummer 4 in de wereld na de watervallen van Niagara, Victoria en Iguazú. Echter, we ondervonden direct één groot verschil met voorgenoemde watervallen: een totaal gebrek aan infrastructuur. Er was wel een looppad richting de watervallen, maar eenmaal dichterbij kwam je terecht in één grote modderpoel. Hier moesten alle bezoekers (vrouwen op hoge hakken, ouderen en kinderen incluis) doorheen glibberen. En dan was er een houten brug die ik zelf nog in een uurtje in elkaar zou hebben kunnen timmeren, met slechts één armleuning. Dit leek de aanwezige toeristen overigens niet op te vallen. Het waren dan ook uitsluitend Vietnamezen en Chinezen die waarschijnlijk Niagara of Iguazú nog niet hebben bezocht. Het enige doel van hun bezoek was zichzelf te laten fotograferen bij dit natuurwonder. Was dat klusje eenmaal geklaard, dan kon de terugweg beginnen.

ban gioc waterval

Ban gioc watervallen

slippery ban gioc

 Glibberend en glijdend naar de Ban Gioc waterval

 

Advertentie

Reageer op deze post

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: