#124 – 9 dingen die het buitenland mij leerde over Nederland

Precies 6 jaar geleden schreef ik Piece # 1: Het begin van mijn leven in Buenos Aires en ruim 2 jaar geleden Piece # 97: Onze eerste week in Gent. Nu ben ik dus weer terug op Nederlandse bodem.

he-gezellig-1

Ik ben niet alleen 6 jaar levenservaring rijker (plus wat rimpels en een Vlaamsig accentje), maar ook kwam ik terug met een hele nieuwe kijk op Nederland. Máxima zei ooit – min of meer onbedoeld – dat de Nederlandse identiteit niet bestaat. Maar ik herken nu juist enorm veel dingen die ons zo typisch Nederlands maken. En dat gaat veel verder dan dat geijkte setje drop en stroopwafels.

1. Nederlanders zijn enorm praatgraag.

Dit is me heel erg opgevallen, zoveel openheid, zoveel communicatie. In winkels, tram, bus, kapperszaak etc, lijkt het wel of men standaard een gesprekje aanknoopt. Of zomaar wat grappen maakt, of de gang van zaken becommentarieert tegen een willekeurige voorbijganger. Ik ben er in Argentinië en België aan gewend geraakt dat de communicatie meestal beperkt bleef tot het meest noodzakelijke.

2. Vernieuwingsdrang.

Ligt er ergens een losse stoeptegel? Niet lang daarna is de hele stoep alvast vernieuwd. Station te onveilig? Hup, architect aan het werk zetten en volledig vernieuwen die handel. Te veel lege winkelpanden? Er is altijd wel een Big Bazar, Action of Aldi die het komt opvullen. Er moet bezuinigd worden? Zorgstelsel op de schop. 4 jaar later moet er nog meer bezuinigd worden? Zorgstelsel nóg een keer op de schop.

3. Alles kost geld.

OV-chipkaart kwijt? Nieuwe halen à 8 euro. OV-chipkaart met nog maar 2 euro erop? Inchecken voor een ritje dat 2 euro kost gaat niet. Gratis parkeren? Never nooit niet. Zorgverzekering afsluiten? Hallo dure aanvullende verzekeringen die eigenlijk gewoon noodzakelijk zijn en hallo eigen risico! Groot contrast met onze zuiderburen: daar ben je het hele jaar verzekerd voor 70 euro, kun je voordelig of gratis parkeren in de stad en je kan er nog ouderwets een treinkaartje kopen bij de conducteur.

4. Een parttime baan met een goed salaris: luxe!

Parttime banen zijn zowel in Argentinië als in België heel dun gezaaid. Dit heeft vast te maken met arbeidswetgeving en salariëring, maar ook doordat veel mensen het zich niet kunnen veroorloven.

5. We love food!

Oh my God, wat zijn wij ongelofelijk bezig met eten. Alles is biologisch, ik krijg overal superfoods voorgeschoven, er moeten sterrenrestaurants uitgeprobeerd worden. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het een fijne ontwikkeling (vraag in België maar eens om een sandwich met humus, of zoek in de supermarkt eens naar quinoa). Bewust eten en niet zomaar alles in je mond stoppen ís ook heel belangrijk, maar laten we niet vergeten dat er hiervoor ook nog een tijdperk was waarin we gewoon aten ‘wat de pot schaftte’.

6. We love CHEAP!

Echte Nederlanders zijn natuurlijk altijd op koopjesjacht. Ik geloof dat we nog niet aan het einde zijn gekomen van de wildgroei aan winkels waar alles goedkoop, goedkoper, goedkoopst is.

7. We zijn met veel.

In 6 jaar afwezigheid valt het heel erg op druk het in de steden is. En hoeveel er gebouwd is. Hele nieuwe woonwijken. Futuristische stations (Rotterdam Centraal). En heul veul snelweg!

8. Nederland is mooi.

De afgelopen weken was ik in Broek in Waterland, de Nieuwkoopse Plassen, Leiden. Simpelweg prachtige natuur en steeds maar weer blijkt hoe goed wonen en water samen kunnen gaan.

broek in waterland, amsterdam

Durgerdam – foto: Art Anderson

nieuwkoop

Nieuwkoopse plassen – foto: Natuurmonumenten

gracht, leiden, centrum

 Leiden – foto: The Leidener

9. Wat het ook is, de Nederlander maakt er wat moois van.

Een winkel, een koffietent, een voortuin, een rotonde, een bakfiets… Het ziet er altijd uit of men flink in de weer is geweest met hippe styling, decoratie, bloemen en accessoires. Het plaatje moet kloppen en men streeft naar originaliteit. Dit is ook weer zoiets dat ik in het buitenland eerder als uitzondering tegenkom, dan als regel. En daar ben ik, als Weegschaal die houdt van harmonie en esthetiek, toch wel een beetje trots op.

bakfiets

Advertentie

Reageer op deze post

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: